Коли весняного Миколи 2022: історія свята та традиції

event 15:01 Четвер 19 Травня 2022 БЛОГ
весна

Взимку День святого Миколая відзначають 19 грудня, а весняний Миколай вже зовсім скоро, 22 травня, яке у 2022 році припадає на неділю. Про це пише apostrophe.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Історія свята

Святкування Дня Миколи Чудотворця приурочене дню перенесення мощей святого Угодника Миколи до італійського міста Барі. Православні вважають цього святого покровителем дітей, закоханих пар, солдатів, купців, торговців, а також моряків. Саме тому до 22 травня не можна було купатися у водоймах.

Традиційно 22 травня моляться Миколі Чудотворцю з проханням посприяти багатому урожаю, вберегти посіви від морозів та злив. Окрім цього, люди просять дати сил для подолання важких днів посівних. Ще Миколі моляться за те, щоб водна стихія не була причиною горя та нещасть.

За звичаями, у день свята люди до зорі вмиваються росою, ходять нею босоніж, щоб усі хвороби відступили. Дівчата вмивають краплями роси для збереження вроди та молодості, а хлопці для сили та мужності.

Традиції

У народі це свято дуже полюбилося і отримало назву Весняного Миколи. Святого Миколая дуже люблять, адже вважається, що саме він допомагає витягнути з болота воза, зберігає від граду урожай, допомагає подорожньому, а також є покровителем свійської худоби.

Найбільше весняного Миколу шанують гуцули, які в цей день влаштовують “полонинський хід”: виганяють тварин на полонини. У цей день старший чабан мусить розпалити вогонь, який горить до кінця сезону.

Читайте також: Як почистити срібло та золото в домашніх умовах?

Весняний Миколай: що можна робити, а що робити заборонено в цей день? На Весняного Миколу не можна працювати, бо буде посуха. Свята весняного Миколая традиційно чекають власники коней, адже вважається, що він охороняє цих тварин. Тому власники цих тварин на весняного Миколу замовляють молебни в церкві.

З цим святом пов’язана традиція “микольщини”: у лісі влаштовувався справжній бенкет, який тривав всю ніч з хороводами, піснями, веснянками. У народі говорили: “до Миколи не буде літа ніколи”. Це означає, що справжнє літнє тепло прийде лише після 22 травня.

Що не можна робити на свято

  • Не можна стригтися та брати в руки ножиці;
  • Не можна відмовляти в проханнях про допомогу, тому що за відмову нужденним сім’я протягом 7 років житиме в злиднях та горі;
  • Не можна бути в боргу, інакше весь рік буде неуспішним у фінансовій сфері, тому краще роздати борги до свята.
Теги:
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward