Коли Трійця 2022: звичаї та традиції

event 10:17 Понеділок 23 Травня 2022 БЛОГ

Традиційно свято Трійці припадає на 50-й день після Великодня. В Україні цього року православні східного обряду відзначатимуть Трійцю 12 червня за церковним календарем, а християни західного обряду – 5 червня. Про це пишуть 1plus1.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Історія свята

Свою назву свято Трійці отримало на честь сходження Святого Духа на апостолів, яке їм обіцяв Ісус Христос перед своїм Вознесінням на небеса і позначає появу Всевишнього в усіх трьох іпостасях як святої Трійці: у вигляді Бога-Отця, у вигляді Бога-Сина і у вигляді Бога-Святого Духа.

Давніша назва дня Святої Трійці — Зелені свята. Це відображало древній культ рослинності, оскільки на Трійцю поширений звичай прикрашати житло зеленню. До Трійці пристосовані обряди завивання дерев або вінків, “кумлення”. Вважається, що прикрашання будинків зеленими та пряними травами, ароматними квітами захищає від зла і дарує здоров’я та удачу. 

Традиції

Віруючі в ніч перед святою Трійцею йдуть до храму, а священники у цей день одягають ризи зеленого кольору. Після богослужіння заведено сідати за святковий стіл, відвідувати рідних та приносити їм гостинці. 

Молоді люди здавна влаштовували веселощі на Трійцю, співали пісні. У цей день було заведено вишукувати собі пару: незаміжні дівчата кидали вінки зі свіжих квітів у воду та дивилися, як вони пливуть — якщо рух вінків був рівним, це означало швидке заміжжя.

Читайте також: Гороскоп на 23 травня 2022 для всіх знаків зодіаку за картами Таро

В Україні на Трійцю прикрашають житло живими квітами, зокрема, любистком, гілками дерев, травами, такими, як чебрець, м’ята, сон-трава, підлогу застилають лепехою, чебрецем, канупером, полином.  Наступного дня, у понеділок, святкують День Святого Духа.

Прикмети

  • Дощ на Трійцю – рік буде грибним і врожайним.
  • Якщо стоїть тепла погода – добре вродять огірки.
  • Холодний день означає дощове та холодне літо.
  • Якщо на Трійцю прилетіли стрижі, то справжнє тепло попереду.
  • Почала кукувати зозуля — настав час сіяти льон.
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward