Як позбутися плям на листі огірків?

event 00:01 Неділя 28 Серпня 2022 БЛОГ
Ogirky

Плями на листі огірків можуть свідчити про хворобу або звичайний сонячний опік рослини. Городників може занепокоїти таке явище, тому УНІАН підказав, як із ним боротися.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІБАЙРАКТАР NEWS.

Брак поживних елементів

Якщо огіркам недостатньо вітамінів і макроелементів, то ви побачите, що листя на рослині починають жовтіти й відсихати. Як правило, першими страждає нижнє листя. Іноді можна помітити таку ж ситуацію і з прожилками.

Як боротися: використовуйте комплексні мінеральні добрива, заповнюючи дефіцит необхідного елемента.

Сонячний опік

Рослини, як і люди, страждають від агресивних сонячних променів і, якщо урожай піддається атаці палючого сонця, а вологи недостатньо, то на листі ви побачите жовту всихаючу пляму.

Як боротися: найчастіше до такої проблеми схильні тепличні рослини, тому якщо помітили опік – підв’яжіть огірки так, щоб листя не стикалися зі склом теплиці.

Мозаїка

При зниженій температурі плоди на хворих батогах набувають крапчастого забарвлення, зморщуються, викривляються. Перші симптоми – наявність жовто-зелених плям, а пізніше – поява мозаїки. Потім листя починає зморщуватися і скручуватися.

Як боротися: при перших же ознаках зараження вам потрібно викопати й спалити пошкоджені рослини, а якщо мозаїка з’явилася в теплиці, то перекопати там ґрунт. Для того, щоб ситуація не повторювалася, регулярно внесіть добрива, обробляйте город від шкідників і знезаражуйте посівний матеріал.

Чорна ніжка і борошниста роса

Чорна ніжка – грибкове захворювання, яке вражає огірки й може призвести до загибелі врожаю. Спочатку чорніє стебло, а потім з’являються жовті плями на листках.

Як боротися: перше, що потрібно зробити – це зменшити полив, розпушити ґрунт під рослинами й посипати його деревною золою. Не зайвою буде й обробка ґрунту слабким розчином марганцівки.

Борошниста роса також вважається небезпечним захворюванням, на жаль, досить поширеним серед безлічі рослин. Характеризується білими або рудими каламутними плямами на листках і стеблах, через що огірки починають в’янути.

Як боротися: пошкоджене листя зрізати й спалити, інші рослини обробити протигрибковим препаратом. В якості профілактики проводити підживлення настоєм коров’яку, фосфорними та калійними добривами.

Антракноз

Грибкове захворювання, перші симптоми якого можна побачити відразу – це коричневі або руді круглі плями до 5 см в діаметрі. Зазвичай, вони ніби втиснуті в лист, а в міру розвитку захворювання всередині плями утворюється отвір.

Як боротися: посадки необхідно обробити 1%-ним розчином бордоської рідини або 0,4%-ним розчином хлорокиси міді. Через два тижні повторити обприскування і так робити періодично з метою профілактики.

Несправжня борошниста роса

Якщо ви помітили таку хворобу у рослин на початкових етапах, то перше, що ви побачите – світло-зелені плями з прожилками. Згодом ці плями починають темніти та набувати коричневого відтінку, а на зворотному боці аркуша з’являються сірі спори грибів.

Читайте також: На Рівненщині скерували до суду справу про замах на вбивство

Як боротися: 10 крапель 5% йоду, розчиненого в 1 л молока і змішаного з 9 л води з’єднати й обприскувати розчином огірки до тих пір, поки інфекція не зникне повністю.

Останні новини
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
Читати більше новинarrow_forward