День подяки 2021: історія свята, та яких традицій дотримуватися

event 11:07 Четвер 25 Листопадаа 2021 БЛОГ

День подяки – свято, яке святкують у багатьох країнах світу і яке переважно пов’язане із закінченням сільськогосподарських робіт. У США воно традиційно відбувається в останній четвер листопада. 2021 року День подяки припадає на 25 листопада. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Шо це за свято 

Головна мета свята  подякувати Богові за врожай та допомогу у його вирощенні та за усі досягнення упродовж року. У країнах, де переважає протестантизм, День подяки часто пов’язується з біблійним святом Шавуот. Традиція таких святкувань понад століття притаманна і протестантському середовищу України. 

Після Дня подяки розпочинається святковий сезон, який включає Різдво і триває до Нового року.

Коли святкувати День подяки

День подяки святкують в США у листопаді, в Канаді — у жовтні, в Україні — у вересні. 

День подяки: святкові традиції

  • У Кореї святкується Чхусок – свято врожаю та сім’ї. 
  • В Японії святкується День подяки за працю і вшанування праці один одного.
  • В юдаїзмі Шавуот відзначається на 50-й день після Песаху як свято закінчення жнив та як згадка про дарування євреям Тори на горі Синай при виході з Єгипту.
  • В Нідерландах та Швейцарії святкування відбувається змагання за найбільший вирощений гарбуз.
  • В Індії це свято святкується в багатьох штатах, але найкраще дотримуються цієї традиції християни в Гоа.

День подяки у США: історія та традиції 

Це державне загальнонародне свято США щорічно святкують у четвертий четвер місяця листопада; свято символізує перший урожай, який зібрали пілігрими із Плімутської колонії 1621 року після голодної зими в Новому Світі. Губернатор пілігримів Вільям Бредфорд проголосив День подяки Богові за те, що він допоміг їм пережити сувору зиму. Колоністи, які вижили завдяки допомозі індіанців, влаштували для себе і для них триденне святкування з молебнями подяки і бенкетом.

Через два роки колонія страждала від посухи й губернатор проголосив день посту та молитви. Незадовго після цього почався дощ. Щоб відзначити Божу відповідь на молитву, 29 листопада було проголошене Днем подяки. Ця дата вважається початком того, що зараз є Днем подяки у США, який святкують у четвертий четвер листопада. 1789 року перший президент США Джордж Вашингтон проголосив це свято національною подією і на прохання Конгресу визначив дату — 26 листопада, четвер. Остаточно національним святом День подяки став 1863 року, коли президент Авраам Лінкольн встановив його в останній четвер листопада і оголосив національним святом і вихідним днем.

День подяки: як святкувати

День подяки заведено святкувати у родинному колі. Родичі і друзі з’їжджаються зі всієї країни за спільний стіл з традиційними стравами. Обов’язковими стравами в День подяки є фарширований індик з журавлиновим варенням і солодкий пиріг із гарбузовою начинкою. На думку істориків, усе це було на столах колоністів у XVII столітті. До цього дня по всій країні відгодовують велику кількість індиків, щоб забезпечити кожну американську сім’ю хоча б по одному.

За старовинною традицією кілька поколінь однієї родини збираються у будинку старших на святковий обід. Кожен вимовляє слова подяки за все те, що сталося в його житті. Їдять цього дня сучасні американці те саме, що їли їхні предки у 1621 році на першому обіді на честь Дня подяки.

День подяки: що має бути на святковому столі

Чимало страв стали не лише традицією, а й свого роду символами свята: 

  • фарширована індичка з журавлинним сиропом;
  • солодкий гарбузовий пиріг;
  • молоді гарбузи;
  • качани кукурудзи;
  • яблука;
  • апельсини;
  • каштани;
  • горіхи. 

Букети золотих, помаранчевих та червоно-коричневих хризантем, доповнені гілочками з ягодами, довершують відчуття достатку та щедрості природи, справжнього свята багатого врожаю.

Привітання до Дня подяки у віршах та прозі

З Днем подяки,
Добра Вам, везіння,
Щастя, розуміння,
Щоб не було безсилля,
А тільки лише прагнення,
Добрих справ усяких!
З Днем подяки!

***

Сьогодні День подяки!
Відкладемо всі справи свої
І проведемо його в прекрасному настрої
У колі родини при святковім столі.
Згадаємо всі щасливі миті,
Що довелось за рік пережити.

***

Влізли всі в дискусію,
Всяк на свій манер –
Про індички смаку і
Про “Мейфлауер”…
Припинимо ж дебати,
Запанує хай спокій:
З Днем подяки!
Свято-то яке!

***

Вітаю з Днем подяки. Нехай цей день подарує безліч приємних моментів і рідних посмішок, сімейного затишку, щастя і добра, дружніх зустрічей, веселощів і радості. Нехай всі будуть вдячні за те, що мають, нехай це цінується і бережеться.

***

Бажаю в день подяки, щоб удома було завжди затишно і стіл був сповнений частування. Благополуччя в сім’ї, терпимості та доброзичливості до людей. Нехай зроблене добро повертається до вас десять разів!

***

З Днем подяки! Нехай кожна мить життя буде гідна подяки! Бажаю теплих вечорів та затишних сімейних свят, взаєморозуміння та безумовного прийняття від усіх коханих та рідних людей! Нехай за святковим столом буде багато веселощів та радості!

***

Вітаю тебе та твою родину з Днем подяки! Нехай у твоєму домі завжди пануватимуть мир, гармонія, фінансове благополуччя та достаток у всьому! Бажаю, щоб Господь посилав тобі промені добра та своє благословення! Цінуй кожну прожиту мить і дякуй за неї Богові!

Джерело

Теги:
Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward