Автобіорафізм роману “Записки кирпатого Мефістофеля”

event 16:38 Середа 16 Лютого 2022 БЛОГ

Сімейна драма Володимира Винниченка знайшла своє відображення в романі «Записки кирпатого Мефістофеля».

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

В. Винниченко нетипова постать української літератури, яка привернула увагу суспільство новим літературним прийомом – глибоким психологічним аналізом персонажів.  Для Винниченка не було заборонених тем, він описував реалії радянського життя без прикрас, критикував мізерність душ та затьмареність розуму фізичними потягами, описував справжні душевні муки, а з ними і трансформацію героїв.

За вікном важкі та нестабільні 1914 – 1916 роки, у повітрі чути гул наближення революції, запах пороху, очі перехожих відблискують страх та ненависть, серед простолюду  відчувається потяг до змін та лавинну силу протесту. 

В. Винниченко у цей час з народом та за народ, однак душа його напівмертва, беземоційна, спустошена. Відстоюючи права самобутності України та її народу, Володимир Кирилович намагається віднайти спокій та сенс буття для себе. Винниченко у цей час переживає власну сімейну революцію, яка ляже в основу майбутнього роману…

Він, будучи ідеальним сім’янином, і сам не зрозумів, як зрадив найріднішу людину – дружину Розалію. Коханка-німкеня  завагітніла і народила сина, якому не судилося жити довго, через декілька місяців дитина помирає. Розалія покидає чоловіка, але через два роки повертається до нього, аби залишитись назавжди.

… Сім’я Винниченків чекає дитину, до якої доля також не буде прихильною , на шостому місяці вагітності подружжя втрачає первістка, а з ним і сімейну ідилію. Ці життєві перипетії і ляжуть в основу роману, а герої художного твору віднайдуть прототипів в реальності.

  Письменник наділив головного героя, Якова Михайлюка, чеснотами, які асоціативно відтворюють у свідомості образ  Мефістофеля. Він хитрий і нещадний адвокат, затятий гравець у карти, егоїст, цинік,  а в майбутньому ще й люблячий батько та порядний сім’янин, навіть його гострі риси обличчя натякають на подібність з образом «нечистого». 

Чому ж здавалося успішний та свідомий громадянин отримав таке найменування – Мефістофель? Він, подібно до демонологічного персонажа, шкодить, руйнує, знедолює життя інших.

Стати автором!
Якщо Ви хочете вести свій блог на сайті Час-Дій, напишіть нам: [email protected]

Автор:
Теги:
Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward