Футбольні арбітри при порожніх трибунах стали частіше карати господарів поля

event 13:45 Середа 25 Серпня 2021
mike dean yellow card

Футбольні арбітри показують більше жовтих карток за порушення правил гравцям з команди господарів поля при порожніх трибунах, ніж в матчах з глядачами. Такий статистичний зв’язок виявили австрійські психологи, коли проаналізували 1286 матчів до пандемії та під час неї.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

При порожніх трибунах судді стали не тільки суворіше ставиться до футболістів команди господарів, але і в цілому частіше припиняли дебати з гравцями, пред’являючи їм жовті картки за суперечку з суддею. Дослідження було опубліковане у Frontiers in Sports and Active Living.

Вважається, що у домашніх матчах господарі поля мають перевагу перед гостями, оскільки ті перебувають під тиском з боку уболівальників. У звичайний час неможливо створити ситуацію, коли вболівальники на трибунах відсутні. Пандемія коронавірусу дозволила простежити, як глядачі на трибунах впливають на результати футбольних матчів, тому що через епідеміологічні обмеження стадіони спорожніли.

Німецькі вчені скористалися унікальною можливістю і порівняли матчі при порожніх трибунах і матчі до пандемії, але різниці в забитих гостями голах не виявлено, правда при порожніх трибунах ті стали більше володіти м’ячем. Крім гостей зустрічі вболівальники впливають ще й на суддів. Так, вчені вже з’ясували, що судді використовують шум натовпу як сигнал для оцінки ступеня тяжкості фолів.

Психологи на чолі з Фабіо Ріхланом (Fabio Richlan) з Університету Зальцбурга простежили за поведінкою арбітрів у 1286 матчах, які проводилися в Австрії, Великобританії, Німеччині, Іспанії, Італії, Росії, Туреччині та Чехії. Дослідники порівняли ігри сезону 2019/2020 при порожніх трибунах з іграми попереднього сезону 2018/2019, на яких були присутні глядачі. Психологів цікавила кількість жовтих карток, виданих з різних причин.

Що показали дослідження

Вчені виявили, що поведінка суддів без тиску глядачів змінилася. Під час пандемії вони давали на 26% більше жовтих карток гравцям з команди господарів поля за порушення правил, ніж до пандемії (p> 0,0001), при цьому кількість жовтих карток за порушення правил у гостей до пандемії та під час неї істотно не змінилася (p = 0,513). Число жовтих карток, отриманих за суперечку з суддями збільшилося як у господарів, так і у гостей (p <0,05), а кількість жовтих карток за неспортивну поведінку зменшилася для обох категорій команд (p> 0,0001).

Автори вважають, що судді схильні до тиску з боку заповнених трибун. Футбольні арбітри суворіше ставилися до команди господарів і частіше карали за порушення правил під час пандемії, коли глядачів на стадіоні не було. Також судді швидше припиняли суперечку з гравцями, оскільки, можливо, не відчували необхідності виправдовуватися перед ними за свої рішення без психологічного тиску з боку глядачів.

Тиск трибун впливає не тільки на суддів, але і на футболістів, особливо коли їм потрібно виконати пенальті. Нейрофізіологи з’ясували, що в таких стресових умовах у футболістів активується префронтальна кора, відповідальна за планування дій, а в спокійних умовах працюють моторні області мозку, що забезпечують автоматизм.

Джерело

Теги: футбол
Останні новини
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward