Жертва зґвалтування на Рівненщині отримала у 5 разів меншу грошову компенсацію бо “не чітко окреслила свої моральні страждання”

event 18:16 П’ятниця 21 Січня 2022 РІВНЕ

Дівчина з Рівненщини, яку зґвалтували 7 років тому, отримала грошову компенсацію у 5 разів меншу, оскільки “не чітко окреслила свої моральні страждання”.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Майже через сім років після того, як неповнолітню Юлію В. зґвалтував у лісі на Рівненщині неповнолітній Володимир У., жертва насильства відсудила 50 тис. грн моральних збитків. Раніше вона теж заявляла цивільні позови, та вони були безуспішними. Захисник потерпілої довів у суді, що у такій справі немає терміну давності.

Вироком Кузнецовського міськсуду від 29 січня 2018 року його визнано винним у зґвалтуванні й призначено покарання: три з половиною роки позбавлення волі. Вирок набрав законної сили у серпні того ж року. Потерпіла подавала цивільний позов на відшкодування завданих злочином матеріальних та моральних збитків, але суд його відхилив.

Через деякий час Юлія В. знову подала цивільний позов з того ж приводу. Вона просить суд відшкодувати їй 22 тис. грн витрат на адвоката, понад 8 тис. грн витрат на проїзд до поліції. Та на судові засідання, а також 250 тис. грн моральних збитків. У березні 2021 року Рівненський міськсуд заочним рішенням задовольнив його частково й постановив стягнути з Володимира У. 150 тис. грн моральних збитків. У листопаді це рішення було скасоване, справу призначено до нового розгляду.

Рішення суду

У січні суддя Рівненського міськсуду Наталія Кучина задовольнила позов частково: відшкодувати Юлії В. 50 тис. грн моральних збитків, у решті вимог суд відмовив.

Читайте також: За хвилею псевдомінувань в Україні причетні російські спецслужби – СБУ

Коментар: “При визначенні розміру відшкодування моральної шкоди позивачу, суд виходить із встановлених у судовому засіданні обставин справи та відповідно до ч.2 ст.23 ЦК України, п.9 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року №4 «Про судову практику у справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» враховує глибину та тривалість фізичних страждань позивача, які виразились у відчуттях тривоги на настороги, враховує глибину душевних страждань позивача, які виразились у її приниженні внаслідок вчинення стосовно неї, яка на момент злочину була неповнолітньою, а також враховує, що моральної шкоди позивачу спричинено умисними діями відповідача, та виходячи зі принципів розумності, виваженості та справедливості, вищевказаних обставин справи та наслідків, що наступили для позивача, суд вважає доведеним розмір моральної шкоди, завданої позивачу, у сумі 50 000 гривень, – текст з рішення Рівненського міського суду.

Джерело

Автор:
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward