Відкриття ринку землі: очікування, перспективи та нові можливості

event 15:15 Четвер 01 Липня 2021 ПОДІЇ

1 липня 2021 року – історична дата у розвитку аграрної сфери та України в цілому. Саме сьогодні відкривається ринок обігу землі, і українці, нарешті, будуть повноправними господарями на своїй землі. Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, народні депутати Олександр Корнієнко, Микола Сольський та Дмитро Соломчук ексклюзивно для agronews.ua розповіли про власні очікування від старту ринку обігу сільськогосподарських земель.

Як впровадження земельної реформи знищить “тіньовий” ринок землі

Всі знають, що ринок сільськогосподарських земель існує давно. Але 1 липня 2021 відбудеться його легалізація і громадяни України отримають можливість вільного розпорядження своїми земельними ділянками. У цьому впевнений Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

За його словами, схеми з правом емфітевзису та довгостроковою орендою (49 років), за якими здійснювався фактичний продаж сільськогосподарських земель, залишаться у минулому.

Коментар: “Земельна реформа в Україні – це насамперед відкритість та прозорість даних, що унеможливлює корупційну складову. Це наповнення Державного земельного кадастру відомостями про земельні ділянки, забезпечення функціонування Національної інфраструктури геопросторових даних, забезпечення можливості проведення електронних земельних торгів, моніторинг земельних відносин, включаючи моніторинг ринку земель, просторове планування територій ОТГ органами місцевого самоврядування“, – відзначає Міністр.

Лещенко впевнений, це виведе з тіні доходи від відчуження земельних ділянок, а процес справляння податків в під час купівлі-продажу земельних ділянок стане прозорим, оскільки розрахунки, пов’язані із сплатою ціни земельних ділянок сільськогосподарського призначення здійснюватимуться виключно в безготівковій формі.

Без підтвердження джерела походження коштів або інших активів  неможливо буде придбати земельну ділянку.

Прозорий ринок землі відкриває нові можливості для залучення інвестицій в українське село

Відкриття ринку землі – це дійсно епохальна подія для України, це зовсім нові умови роботи фермерських господарств, приватного сектору,  сільськогосподарств та роботи великих аграрних підприємств. Таку думку висловив народний депутат України, голова підкомітету Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко.

Коментар: “Першочергово, це ресурси для місцевих громад.  Кожна громада отримає право самостійно управляти земельними ресурсами відповідно до чинного законодавства, яке ми ухвалили. Надалі громади зможуть розпоряджатися землею, здавати її в оренду, залучати інвесторів  та створювати цікаві інвестиційні пропозиції, а також створювати нові робочі місця всередині громади“,- розповів Корнієнко.

На його думку, за 30 років в Україні було дуже багато маніпуляцій щодо ринку землі, але 1 липня всі зможуть побачити, що це неправда.

Ринок буде працюватиме і кожен зможе скористатися правом власності: продати земельні ділянки, здати в оренду та  підняти ціну на оренду землі.

1 липня для аграрного ринку – це значний крок вперед

Як відомо, з 1 липня цього року перестає діяти земельний мораторій і відповідно стартує вільний обіг сільськогосподарських земель.

Коментар: Ми не очікуємо якогось ажіотажу і масово укладення угод купівлі-продажу. Більше того, для більшості українців, які не мають у власності земель та не займаються сільським господарством, по великому рахунку нічого не поміняється“, – впевнений народний депутат, голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

На думку нардепа, для аграрного ринку це значний крок уперед: без будь-яких сірих чи чорних схем усі бажаючі зможуть продати, подарувати родичам або придбати землю. Фермери зможуть отримувати кредитування під заставу землі.

Коментар: “Кабмін вже розробив і затвердив критичні для старту обігу підзаконні нормативно-правові акти, проведені консультації з Нотаріальною палатою, доопрацьоване програмне забезпечення відповідних державних реєстрів. Тому, думаю, що старт ринку буде відносно безпроблемним та поступовим”, – зауважує Микола Сольський.

Україна – це аграрна країна з великим недовикористаним сільськогосподарським потенціалом

У цьому впевнений народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук, який є активним прибічником розвитку українського села.

Коментар: Наша країна – аграрна Україна з колосальним недовикористаним сільськогосподарським потенціалом. Вся моя депутатська діяльність у Парламенті зосереджена саме над питаннями відродження українського села шляхом піднесення фермерських господарств. Впевнений, що земля належить українцям, право власності на яку є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Земельна реформа – це яскраве зелене світло для фермерів! Відкриття ринку землі – це можливості для відродження українського села“, – відзначає Соломчук.

Крім того, на його думку, запуск обігу земель – це унікальна можливість залучення молоді у сільське господарство та зупинки її відтоку за кордон у пошуках “польської полуниці”, як це сталося у період з 2014 по 2019 роки.

Після запуску обігу земель українській молоді буде вигідніше залишатися, працювати та заробляти вдома, тут у селі, в Україні.

Адже наразі побудована відповідна законодавча “траса” для того, щоб молода українська людина/родина могла придбати будинок у селі, з власною землею, зареєструвати власну сімейну ферму, наприклад молочну, отримати суттєву компенсацію та фінансову підтримку від держави за чисельними сільськогосподарськими програмами, та отримувати прибуток будуючи-розвиваючи свій власний бізнес у своєму власному селі, на своїй землі.

Коментар: “Парламентарі, в тому числі і я, Уряд – постійно працюємо над спрощенням системи та удосконаленням механізмів. Впевнений, що незабаром, для того, щоб відкрити власну ферму, отримати державну підтримку, оформити субсидії та дотації, сплатити податки достатньо буде лише включити свій гаджет. Переконаний, що розвиток молодого фермерського руху та відродження українського села – це шлях до національного успіху. Якісні, крафтові продукти будуть у ціні та великому попиті. А самозайнятість селян, молоді, яка буде працювати та залишати на селі – буде гарантувати розвиток сіл, селищ“, – впевнений Дмитро Соломчук.

Нагадаємо, що з 1 липня 2021 року земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть купувати фізичні особи-громадяни України, і лише до 100 га в одні руки. Переважне право на придбання надаватиметься тим, хто орендує землю з 2010 року. Ціна на земельні ділянки до 2030 року не може бути нижчою нормативної грошової оцінки.

Джерело: сайт Агроцентр.

Читайте також: Heavy Parts Original — запчастини до сільгосптехніки, які служать довго!

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
21.03.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward