Вчені розробили яйце з GPS яке врятує дитинчат черепах від зникнення виду (фото)

event 17:08 Середа 07 Жовтня 2020 У СВІТІ

Некомерційна організація Paso Pacífico разом зі спеціалісткою з охорони природи Кім Вільямс-Гильєн протестували в Коста-Риці пристрій, який дозволить відстежити браконьєрів, які розоряють черепашачі кладки, і торговців, що продають яйця рептилій на чорному ринку. Девайс називається InvestEGGator, він виглядає як яйце морської черепахи, в нього поміщений GPS-трекер.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Всі яйця-приманки – 101 штуку – надрукували з пластикового матеріалу Ninjaflex на 3D-принтері. Їх по одному розклали в кладки зелених морських черепах (Chelonia mydas). Результати свого експерименту вчені опублікували в журналі Current Biology.

Спостереження показали, що браконьєри забрали 25 із закладених яєць-пасток. У шести випадках нелегальні збирачі розпізнали підробку, в п’яти – вчені змогли відстежити переміщення браконьєрів.

Красным выделено яйцо-приманка. Внешне оно неотличимо от настоящего.
Червоним виділено яйце-приманка. Зовні воно не відрізняються від справжнього.

Одне фейкове яйце забрали на 137 кілометрів вглиб суші. Тут, як вважають дослідники, браконьєр передав черепашачі яйця торговцю. Вже на наступний день вчені вирахували будинок, в якому вони зберігалися.

Ідею створення яєць-приманок Кім Вільямс-Гильєн запропонувала ще в 2015 році на конкурсі технічних проєктів по захисту дикої природи. Дослідниця перемогла і отримала грант 100 тисяч доларів на реалізацію.

Пристрій InvestEGGator допоможе вивчити чорний ринок черепашачих яєць і спростить процедуру спостереження за кладками протягом шлюбного періоду у рептилій. Це завдання місцевої служби охорони тварин, але вчені вважають, що вона не справляється зі своїми обов’язками.

У Коста-Риці, як і по всій Центральній Америці, яйця морських черепах вважаються делікатесом і афродизіаком. Тому місцеві жителі і браконьєри регулярно розоряють кладки. Всі сім видів морських черепах, що мешкають тут, внесені в список тих що перебувають під загрозою видів, а деякі з них вже знаходяться на межі зникнення.

Джерело: сайт Маяк

Читайте також: Підвищення температури на Землі впливає на успішність школярів – вчені

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward