Вчені розповіли, коли найкраще лягати спати

event 14:06 Вівторок 24 Січня 2023 Здоров'я
сон

Коли найкраще лягати спати? Мова зараз йде не про сов і жайворонків, а про біологічні процеси в організмі. 

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS

Насправді людина може ввечері відчувати приплив бадьорості, але насправді їй вже пора в ліжко. Як вибрати оптимальний час, щоб отримати максимум користі від сну, розповіли вчені. Про це повідомляє Тhe sleep doctor.

По-перше, важливо враховувати той факт, що для повноцінного відпочинку необхідно спати мінімум 7 годин. Але виявилося, що на показник відпочинку і відновлення сил впливає не тільки тривалість сну, але і циркадний ритм.

Циркадний ритм — це фізіологічні процеси, які впливають на сонливість і пробудження. Тобто, ритм сну та активності, простіше кажучи – біологічний годинник. До речі, якщо ви без телефону або годинника можете протягом дня називати точний час, орієнтуючись на своє відчуття, то у вас біологічний годинник працює відмінно. Якщо ж Ви губитеся в добі й важко назвати час — вам потрібен режим дня і повноцінний відпочинок.

Читайте також: Експерти назвали 5 звичок, які допоможуть схуднути

Вчені радять дорослим лягати спати до 23: 00. У цей вечірній час організм починає виробляти меланін, який так необхідний для якісного засипання і міцного сну. При цьому спати потрібно в повній темряві, щоб гормон вироблявся максимально ефективно.

Тут же невеликий лайфхак для жінок. Після 23: 00 шкіра перестає вбирати поживні речовини з кремів і масок. Це все залишається жирною плівкою на обличчі. Тому вечірні б’юті-процедури краще робити за годину до сну.

Дітям потрібно мінімум 9 годин для повноцінного відновлення сил, тому їм потрібно засипати до 21-22 годин.

Звичайно, буде багато суперечок про сов і жайворонків, особливості роботи кожної людини і тд. Тут вже кожен повинен формувати свій графік. Але численні дослідження показують, що засинання о 2-3 годині ночі і пробудження в обід нікому на користь не йдуть. Так вже еволюційно склалося, що люди залежать від світлового дня і на це неможливо вплинути.

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward