В Україні почнуть розробляти цифрову валюту: деталі

event 00:29 Вівторок 05 Січня 2021 ПОДІЇ

Міністерство цифрової трансформації України та неприбуткова організація Stella Development Foundation (SDF), яка працює у сфері криптовалют, підписали меморандум про співпрацю.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: У його межах сторони працюватимуть над впровадженням віртуальних активів і цифрової валюти в Україні.

Меморандум уклали ще 28 грудня, а офіційно SDF почне роботу в Україні в серпні 2021-го, повідомила в понеділок, 4 січня, пресслужба організації. Цю інформацію нам підтвердили і в міністерстві цифрової трансформації.

Документ передбачає такі сфери співпраці українського уряду й SDF, як розробка ринку віртуальних активів в Україні та підтримка пов’язаних із ним проєктів, а також сприяння створенню цифрової валюти Національного банку України.

Віртуальні активи — це будь-які активи, що мають цифрове вираження, систему обігу та визначення і вільно торгуються на ринку. Найбільш відомими прикладами віртуальних активів є криптовалюти.

SDF була заснована у 2014 році для підтримання діяльності мережі фінансових товарів і послуг на основі технології блокчейн Stellar. У ній нині беруть участь десятки фінансових установ, а її користувацька база становить понад 4,7 мільйона людей.

Що таке цифрова валюта і чи є вона в Україні?

Цифрова валюта — це фактично електронні аналоги звичайних грошей. На відміну від криптовалют, які існують у децентралізованих мережах, цифрові валюти видаються й контролюються центробанками. Цифрові валюти не відносять до віртуальних активів.

Свої цифрові валюти вже розробляють Китай, Швеція, Маршалові й Багамські острови та ще деякі країни. У Венесуелі на тлі політичної кризи у 2018 році взагалі оголосили про запуск власної криптовалюти El Petro, прив’язаної до ціни нафти в країні. Але її швидко заборонили у США.

В Україні влітку 2019 року Нацбанк здійснив пілотний випуск електронних гривень — їх тоді тестували на співробітниках відомства. У своєму звіті за той же рік регулятор згадував про можливість створення електронної гривні за прикладом Stella.

У лютому 2020-го тодішній голова НБУ Яків Смолій заявив, що установа готова до запуску е-гривні, однак спершу там прагнуть впевнитися, що цей випуск не порушить тенденції до повільного зростання цін в Україні.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: Bitcoin подолав позначку в 28 000 доларів

Теги: НБУ
Останні новини
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
Читати більше новинarrow_forward