Українці можуть отримати кілька тисяч від податкової: що для цього потрібно

event 16:50 П’ятниця 19 Березня 2021 ПОДІЇ

Українці мають право отримати кошти від податкової. Законом передбачена можливість отримання частини сплачених податків назад. Щоб заявити своє право на податкову знижку, громадянин повинен подати в податкову декларацію і документи, що підтверджують його витрати. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Податкова знижка визначена як документально підтверджена сума витрат фізособи на товари і послуги, визначені кодексом, на яку дозволяється зменшити оподаткування її зарплати. 

Наприклад, українець витратив протягом року 10 тисяч грн зі своєї зарплати на купівлю товарів і послуг, на які поширюється податкова знижка. Нараховуючи йому ці гроші у вигляді зарплати, роботодавець заплатив із них податки. Тепер ці податки можна повернути – 18% від витраченої суми. Так, за витрачені на товари або послуги 10 тисяч грн можна повернути 1800 грн.

Товари та послуги, на які поширюється податкова знижка:

  • відсотки за іпотечним кредитом;
  • благодійні пожертви або внески на користь неприбуткових організацій, купівля майна для таких організацій;
  • внески на користь українських навчальних закладів усіх типів, якщо оплачувалася навчання самого платника податків та/або членів його сім’ї першого ступеня споріднення;
  • оплата лікування в медустановах самого платника податків або членів його сім’ї першого ступеня споріднення. Також сюди входять витрати на придбання ліків та виробів медичного призначення;
  • страхові платежі за договорами довгострокового страхування життя, внески до недержавних пенсійних фондів чи на пенсійний депозит у банку;
  • оплата допоміжних репродуктивних технологій – на суму, що не перевищує однієї третини зарплати людини за рік;
  • оплата вартості держпослуг, пов’язаних з усиновленням;
  • сума витрат на переобладнання авто для роботи на газі або біопаливі;
  • оплата витрат на будівництво (придбання) доступного житла, зокрема на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту за програмою доступного житла та відсотків по ньому;
  • для внутрішньо переміщених осіб – сума оренди житла, якщо вони не отримують інших бюджетних виплат для компенсації проживання.

Людина повинна подати до податкової служби податкову декларацію та документи, що підтверджують її витрати саме на ті цілі, які перераховані вище. Це можуть бути копії квитанцій, фіскальних або товарних чеків, договорів – будь-якого документа, в якому вказані сума і дата купівлі, а також ім’я або назва продавця і покупця.

Варто зазначити, що право на податкову знижку діє всього рік. Це означає, що гроші за витрати 2020-го повернуть тільки в тому випадку, якщо ви звернетеся до податкової 2021 року. Якщо ж звернутися 2022-го, можна буде повернути гроші за платежі, зроблені вже 2021-го.

Джерело: сайт Сегодня

Читайте також: Як уникнути штрафів за “перевантаження” при вивезенні врожаю з полів?

Останні новини
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
10.04.2024, Середа
09.04.2024, Вівторок
08.04.2024, Понеділок
Читати більше новинarrow_forward