У людському організмі є речовина, здатна вбивати ракові клітини

event 09:47 Вівторок 14 Липня 2020 ПОДІЇ

Організм людини здатен синтезувати органічну сполуку під назвою дигомо-гама-ліноленова кислота (скорочено ДГЛК). Група дослідників із Університету штату Вашингтон і Стенфордського університету виявила, що ДГЛК здатна вбивати ракові клітини.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: ДГЛК — поліненасичена жирна кислота, яка в незначній кількості перебуває в людському організмі. ДГЛК майже не зустрічається в людському раціоні, а її властивості залишаються порівняно невивченими.

Доцентка Університету штату Вашингтон Дженіфер Вотс із колегами з’ясувала: ДГЛК здатна викликати фероптоз ракових клітин. Фероптоз — це різновид програмованої клітинної загибелі, що спричиняється окисненням її ліпідів іонами заліза (феруму). Цей процес, як і властивості ДГЛК, відкрили порівняно нещодавно і наразі активно вивчають.

У своєму дослідженні Вотс і докторант Університету штату Вашингтона Маркос Перес спершу дослідили процес фероптозу ракових клітин на прикладі нематоди (круглого черва) Caenorhabditis elegans, якого часто використовують у молекулярних дослідженнях через прозорість його тіла.

Червам давали бактерії з ДЛГК і спостерігали за процесами всередині їхнього організму. З’ясувалося, що кислота руйнувала клітини мікробів усередині червів, а також стовбурові клітини, з яких утворювалися нові мікроби. Процес руйнування містив ознаки фероптозу.

Далі Вотс і Перес у співпраці з колегами зі Стенфорда дослідили дію ДЛГК на ракові клітини. Кислота запускала процес фероптозу і в них. Він прискорювався, коли з ракових клітин вилучали інший клас органічних сполук — ліпід із простим ефірним зв’язком.

Автори дослідження поки не можуть однозначно сказати, як саме працює фероптоз і як його можна застосувати для вилучення ракових клітин. Утім вони стверджують, що встановили однозначну дію ДЛГК на ракові клітини, а отже, і потенційну можливість боротьби з ними в організмі людини.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: “Без масок та дистанцій”: найдієвіший метод, щоб не заразитися COVID-19

Теги:
Останні новини
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward