Супутник показав, куди росія вивозить крадене українське зерно

event 10:30 Вівторок 05 Липня 2022 ПОЛІТИКА
erdogan

Журналісти проєкту “Схеми” (Радіо Свобода) провели розслідування, щодо того, куди окупанти вивозять вкрадене в України зерно. Виявилося, що частину вивозять у турецькі порти. 

На прикладі двох суден – російського і сирійського, вони пояснили, як все відбувається.

За даними журналістів обидва кораблі регулярно запливають до Севастопольського порту на термінал “Авліта”. Перед цим вони вимикають усі радари, проте від супутника сховатися їм не вдається. На ньому видно, як кораблі завантажуються на портах.

Перший корабель – “Михайло Ненашев” під російським прапором. 15 квітня супутник зафіксував його на терміналі “Авліта”, де той пробув 3 дні. Перед тим як запливти в порт, система офіційного моніторингу суден Marine Traffic зафіксувала, що корабель був пустим. 22 квітня це судно прибуло в турецький порт “Деріндже”, де розвантажувалося 4 дні. Така процедура повторювалася щонайменше тричі.

Другий корабель – сирійський балкер Finikia. Супутники зафіксували, що 20 квітня він знаходився в терміналі “Авліта”, а вже 21 відправився завантаженим у море. 29 квітня судно прибуло до турецького Невмута і вивантажило зерно. Такий рейс був помічений не вперше.

Журналістам вдалося знайти документи, які підтверджують, що Туреччина купує зерно, транспортуванням якого займаються ці два судна. В паперах зазначено, що місце завантаження це термінал “Авліта”, а власник зерна “Крим, росія”. Цікаво, що Туреччина визнала анексію півострова незаконною. 

“Ми працюємо з турецькою стороною. Але нам кажуть, що російські документи, які надаються для ввезення зерна в порт — вони є легальними й вони їх сприймають, як такі, що необхідні для того, щоб розвантажити судно в законний спосіб”, – прокоментував посол України в Туреччині Василь Боднар.

Читайте також: Коли в Україні послабне спека: прогноз синоптика.

В Криму зерна вистачає лише на внутрішні потреби. Через те, що Україна припинила постачати воду для зрошення, півострів не може бути експортером цієї продукції. Ще з 10 травня стало відомо, що окупанти вивозять зерно з окупованих територій до Середземного моря, де намагаються його збути країнам Близького Сходу. Станом на 26 червня цифра становила 400 тисяч тонн. 

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward