Страсна п’ятниця 2021: дата свята, головні заборони і прикмети

event 16:48 Вівторок 20 Квітня 2021 Суспільство

У Страсну п’ятницю християни згадують розп’яття Ісуса Христа.

Детальніше про це розповідає Час-Дій

Великий П’ят або Страсна п’ятниця – це найбільш скорботний день в році для всіх християн. Щорічно вона відзначається в останню п’ятницю Великого посту за три дні до Великодня. У цей день християни згадують найстрашнішу подію з життя Христа – його страту на хресті. День отримав свою назву від виразу Страсті Христові. Своєю смертю Христос спокутував всі людські гріхи. Через три дні після розп’яття він воскрес, що згадується на Великдень.

Дата Страсної п’ятниці

Цей день щорічно відзначається після Чистого четверга, в останню п’ятницю перед Великоднем. У 2021 році Страсна п’ятниця у православних відзначається 30 квітня. Католики вже відмітили цей день 2 квітня.

Традиції і заборони Страсної п’ятниці

Страсна п’ятниця – це скорботний день, адже віруючі згадують загибель Ісуса на хресті. У цю дату відвідують церковну службу, з якої додому приносять дванадцять церковних свічок. Їх встановлюють в будинку і дають догоріти до кінця. За переказами, це принесе в дім благополуччя і щастя.

У цей день дотримуються особливо суворого посту. День проводять у скорботі за долею Христа, тому розважальні заходи не рекомендуються. У цей день діє безліч строгих заборон.

У Страсну п’ятницю ні в якому разі не можна виконувати важку роботу по дому, проводити прибирання, прати, шити і вишивати, працювати в городі і саду. Всю роботу в будинку потрібно закінчити в Чистий четвер. За прикметою, якщо в Страсну п’ятницю посадити дерево або посадити культуру на городі, то урожай буде поганим.

Не можна порушувати пост – вживати м’ясо, яйця і молочні продукти, пити алкоголь.

Не можна в цей день голосно і шумно веселитися. Кажуть, що той, хто в цей день веселиться, весь наступний рік проплаче.

Випікати паски і фарбувати яйця в Страсну п’ятницю небажано, краще перенести це на суботу або закінчити приготування в четвер.

Читайте також: “Сніг наприкінці квітня”: синоптикиня розповіла про нову хвилю похолодання в Україні

Теги:
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward