росія спільно з Китаєм хоче побудувати підводний тунель до Криму

event 11:09 П’ятниця 24 Листопадаа 2023 У СВІТІ

Російські та китайські бізнесмени, тісно пов’язані з урядом, наприкінці жовтня провели секретне обговорення планів будівництва підводного тунелю, що може з’єднати рф з окупованим Кримом. Росіяни хочуть створити транспортний маршрут, захищений від українських атак.

Про це пише The Washington Post із посиланням на повідомлення, перехоплені українськими службами безпеки.

Переговори, як пише видання, були спровоковані зростаючим занепокоєнням росії щодо безпеки Кримського мосту, який є ключовим логістичним маршрутом для російських військових, але при цьому вже двічі був атакований.

Переговори також підкреслюють рішучість рф зберегти контроль над Кримом.

За словами американських чиновників та інженерів-експертів, будівництво тунелю поруч з існуючим мостом зіткнеться з величезними перешкодами.

Зокрема, проєкт створить політичні та фінансові ризики для Китаю, який ніколи офіційно не визнавав анексію Криму. І проти чиїх компаній можуть запровадити економічні санкції США та Євросоюз.

Читайте також: Сьогодні між Ізраїлем та ХАМАС розпочалось чотириденне перемир’я

Проте перехоплені електронні листи показують, що одна з найбільших будівельних компаній Китаю висловила готовність брати участь у проєкті. Це повідомлення виданню надали українські чиновники.

Експерти з великих міжнародних транспортних проєктів заявили, що будівництво тунелю під Керченською протокою технічно здійсненне і що Китай має необхідний досвід і обладнання. Але це буде величезний за масштабами проєкт, який можна порівняти з будівництвом тунелю між Данією та Німеччиною. Воно триває вже вісім років, його вартість, за прогнозами, перевищить 8,7 мільярда доларів.

Останні новини
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
Читати більше новинarrow_forward