Православний і католицький Великдень 2022: коли відзначаємо і які традиції вшановуємо

event 14:32 Четвер 31 Березня 2022 Суспільство

Великдень 2022 – одне з найважливіших християнських свят. Він уособлює пробудження природи від сну та звільнення від гріхів. Цього дня віруючі згадують, як чудово воскрес Спаситель, пише Уніан.

Перевірені та актуальні новини з фронту БАЙРАКТАР NEWS.

Крім багатого столу зі смаколиками, це свято радує нас додатковими вихідними днями. Великдень – це перехідне свято. Його дата розраховується за місячним календарем. Це свято може випадати на період з 4 квітня до 8 травня.

Якого числа відзначається Великдень у 2022 році

Дата православного Великодня 2022 припадає на 24 квітня. Вважається, що це рання Пасха. Як і завжди, свято випадає на неділю. А понеділок 25 квітня буде офіційним вихідним днем.

Католики і деякі протестанти відзначать Великдень у 2022 році на тиждень раніше – 17 квітня.

Дата Великодня визначається за місячним календарем. Встановити дату можна самостійно: для цього визначають, коли настане перша повня після дня весняного рівнодення 21 березня. У першу неділю після цього повного місяця і відзначається Великдень. Якщо ця дата випадає на єврейське свято Песах, то Великдень переноситься на тиждень вперед.

Чому відрізняються дати православного і католицького Великодня

У 16 столітті відбулася розбіжність святкування Великодня між конфесіями. Тоді католицька церква перейшла на новий, більш точний Григоріанський календар. А православна, не бажаючи повторювати за заходом, продовжила жити за юліанським календарем. У наш час миряни давно живуть за новим календарем, але церква продовжує встановлювати дати свят за старим стилем.

У православ’ї для визначення дати Великодня використовують 21 березня за старим стилем, що відповідає 3 квітня за григоріанським календарем. Тому православний Великдень не може відзначатися раніше 4 квітня.

Традиції святкування Великодня

Перед Великоднем віруючі дотримуються суворого семитижневого посту. У 2022 році Великодній піст триває з 7 березня по 23 квітня включно. Традиції Великодня добре відомі кожному. У це світле свято відвідують богослужіння. Там освячують продукти і гілки верби. До свята готують паски і сирні паски, фарбовані яйця і м’ясні страви. У деяких сім’ях на Великдень обмінюються подарунками.

Католицькі традиції не менш цікаві – у ніч перед Великоднем у храмах запалюють благодатний вогонь та літню свічку, полум’я від якої кожен має забрати додому. Господині готують індичку, прикрашають яйця та печуть хліб, запрошуючи сім’ю до столу після вечірньої служби. Діти із захопленням шукають шоколадні яйця, які приніс Великодній кролик – символ свята для християн західного обряду.

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward