Поки священник був на городі, церква на Волині перейшла до ПЦУ

event 17:44 Вівторок 10 Травня 2022 КУРЙОЗИ
Місце подій

Церква на Волині перейшла до ПЦУ поки священник саджав картоплю. 

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ БАЙРАКТАР NEWS

Рішення ухвалили мешканці села Вічині, що у Доросинівській громаді Луцького району. Планували уже давно, однак піп був проти. Тож вирішили не відтягувати і змінити підпорядкування без нього. Але без скандалу не обійшлося, повідомляє “12 канал”.

Скандал у селі виник, коли громада вирішила перейти до ПЦУ. На шосту вечора до церкви Преображення Господнього у Вічинях зійшлося більшість сільчан і мешканці сусідніх нп. 

Ми вже далі не можемо. І не хочемо терпіти тої церкви, яка є. Воюють наші діти і внуки. І ми хочемо всі за Україну. За нашу державу, за нашу землю, – каже місцева мешканка Людмила. – Якби не війна, діляться, то, може, б і далі відвідували церкву московського патріархату. Але коли ворог зі зброєю прийшов на наші землі, то зрозуміли: всього російського позбуватися треба негайно.

Свою церкву у своїй країні підтримують майже всі мешканці цього села.

Напередодні опитували кожного. Майже дві сотні людей перехід підтримали і лише двадцять від голосування утрималися. Тож рішення прийняли майже одноголосно і навіть без священника.

Ми його не питали… Наш батюшка сьогодні навіть відмовився приїхати. Він підтримує московський патріархат? Ну аякже! Я так зрозуміла. І ми всі так зрозуміли. Ми його запитували декілька раз, він сказав: ні, ні, ні! – розповідає одна з парафіянок.

Не було священника й на парафіяльних зборах.

На дзвінки не відповідає. Ми цілий день дзвонимо – він не відповідає. Навіть голова ОТГ наш доросинівський каже: я навіть дзвоню – він не відповідає, – каже місцева мешканка Леоніда.

Замість нього – отець Василь із Рожища. Відмовитися від російської церкви, каже, потреба нагальна.

Православну церкву України не визнають і борються своїми силами. А ні, щоб подумати про народ, який пішов і захищає їх, то вони ще благословляють на війну, ми бачимо їхнього наставника, – зауважує протоієрей Василь Шняк.

Скільки звертаємось до них, то в них літератури немає, то ще чогось, і так вони відтягують час, – додає священник.

Ну то що священник? Священник – людина найнята. Прийшов, послужив – і пішов. Розумієте? А громада ж є громада. Громада вирішить, – стверджує голова Доросинівської громади Микола Касянчук.

А поки парафіяни ставили підписи, з’ясувалося, що немає ключів від церкви – по них послали місцевого мешканця Василя.

На зборах 137 парафіян підтримали перехід церкви до ПЦУ.

Василь, який приніс ключі, розповів: священник пояснив, що на дзвінки не відповідав, бо садив картоплю. Втім, і нині їхати відмовився.

Після того, як відімкнули храм, усе село приєдналося до першого у Вічинях богослужіння вже у Православній церкві України.

Автор:
Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward