Переведення годинника 2023: коли Україна перейде на літній час

event 12:04 Понеділок 06 Березня 2023 Здоров'я

Двічі на рік стрілки годинника переводять вперед чи назад – це традиційне для України явище. Такий самий звичай є й в інших країнах. 

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Переведення на літній час 2023 року в Україні

Перехід на літній час закріплений українським законодавством з 1996 року. Тоді вирішили, переведення буде відбуватися восени та навесні. О четвертій ранку, в останню неділю жовтня українці починають жити за зимовим часом, а о третій ночі в останню неділю в березні – на літній.  

В 2023 році це відбудеться 26 березня. О 03:00 в Україні необхідно буде годинник перевести вперед на 1 годину. З понеділка українцям доведеться раніше вставати, щоб вчасно з’явитися на робочому місці або у навчальному закладі. Водночас, збільшиться тривалість світлового дня.

Як не забути про перехід на літній час

Сучасні годинники, здебільшого, у автоматичному режимі змінюють літній час на зимовий, і навпаки. Таким чином гаджети налаштовані виробниками. Саме тому можна не хвилюватися – електронні пристрої перейдуть на літній час самостійно.

Звичайні годинники потрібно буде перелаштувати у вручну, оскільки вони не під’єднані до інтернету. Аби не забути про переведення годинника краще навести будильник у смартфоні або встановити відповідне сповіщення. Це допоможе також не проспати у понеділок роботу – адже звикнувши до автоматичних налаштувань приладів, люди іноді забувають, що час перевели.

Читайте також: Святкові та вихідні дні березня 2023: коли відпочиваємо

Перехід на літній час: вплив на людський організм

На думку вчених, непідготований організм може відреагувати на раптову зміну біоритму негативно. Це здатне спровокувати захворювання серця та судин, «стрибки» тиску, загальну втомлюваність та зниження імунітету. Дуже важливо провести необхідну підготовку до переведення годинника на літній час заздалегідь.

Поради для тих, хто хоче підготуватися:

  • найкраще за два тижні до 26 березня починати змінювати режим сну та активності;
  • лягати спати на раніше на одну годину, або ж поступово зміщувати графік на 10-15 хвили на добу;
  • слід більше часу проводити на свіжому повітрі, збільшити кількість кроків на день;
  • пити достатню кількість рідини протягом дня, а вранці отримувати ситний сніданок, слідкувати за харчуванням;
  • робити ранкові фізичні вправи – це допоможе бути бадьорими та активними та зберігати гарний настрій.
  • Невеличку підготовку радять проходити протягом десяти-п’ятнадцяти днів. Таким чином, людина почне відчувати, що перехід на літній час відбувся у “внутрішньому” біологічному годиннику.
Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward