Оплачувана відпустка та дозвілля: в яких умовах житимуть військовополонені в Україні  

event 12:07 Неділя 10 Квітня 2022 Суспільство
Полонені росіяни

Уряд затвердив порядок, як утримуються військовополонені. Він спирається на Женевську конвенцію.

Для військовополонених запроваджується шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем, повідомляє «Главком».

Загалом у таборах діятимуть дві зони: житлова та виробнича.

ЖИТЛОВА ЗОНА

Згідно з постановою, в таборі має бути їдальня, пральня, медична частина, приміщення для карантину та діагностики, кухня, пекарня, штаб, майстерні для ремонту взуття та одягу, крамниця тощо.

У крамницях можна купувати харчові продукти, мило, тютюн та предмети першої необхідності. Розцінка товарів не повинна перевищувати ринкових цін.

Крім цього, військовополонені мають право за рахунок коштів, що розміщені на їх особистих рахунках, передплачувати і одержувати газети, журнали, інші періодичні видання без обмеження їх кількості.

Полонені росіяни

ВИРОБНИЧА ЗОНА

На роботу має виділятися не менше, ніж 8 годин на день і стільки ж на сон. А працюватимуть полонені на відповідних об’єктах у виробничій зоні.

В урядовому документі зазначено, що військовополонені залучаються до виконання робіт у сільському господарстві, на промисловості (за винятком металургійної, машинобудівної та хімічної промисловості), до громадських та будівельних робіт, які не мають воєнного характеру або призначення, можуть працювати вантажниками чи займатися роботами з торговельного підприємництва та побутового обслуговування.

Праця для всіх працездатних військовополонених рядового складу є обов’язковою. Вони розподіляються для виконання робіт з урахуванням їх віку, статі, військового (спеціального) звання (рангу), фізичного стану та стану здоров’я.

Для військовополонених запроваджується шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем. Кожному військовополоненому, який пропрацював рік, надають 8 днів оплачуваної відпустки.  

Український військовий веде російського полоненого

Також військовополоненим під час виконання робіт надається відпочинок усередині робочого дня не менше однієї години або, так само як це встановлено для працівників підприємства, на якому вони виконують роботи.

Розмір винагороди за працю військовополонених встановлюється у національній валюті України і не може бути меншим за розмір, встановлений статтею 62 Женевської конвенції.

Військовополонені, які керують та контролюють роботу військовополонених, залучаються для надання медичної допомоги, так само отримують винагороду, як і ті, які залучаються до виконання робіт.

Окремо українська передбачила дозвілля для військовополонених. Їм дозволено: відправляти релігійні обряди, проводити інтелектуальні, освітні та оздоровчі заняття, спортивні змагання, ігри та перебувати на свіжому повітрі.

ШТРАФИ

Разом з тим Україна ввела дисциплінарні стягнення для військовополонених:

  • Штраф у розмірі не більше 50 відсотків авансу в рахунок грошового забезпечення та оплати за виконання робіт на термін не більше 30 діб;
  • Позбавлення пільг, які надані додатково до тих, які передбачені Женевською конвенцією;
  • Позачергові наряди тривалістю не більше двох годин на день;
  • Арешт. При цьому позачергові наряди тривалістю не більше двох годин на день до офіцерів не застосовуються.

ЩО ЇСТИМУТЬ

Також Україна визначила норму харчування військовополонених (розрахунок на одну особу на добу):

  • 500 г хліба із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту;
  • 120 г круп;
  • 20 г макаронних виробів;
  • 100 г м’яса;
  • 100 г риби;
  • 40 г масла;
  • 30 г цукру;
  • 550 г картоплі;
  • 250 г овочів.

Заборонено мати при собі алкогольні напої, наркотики, мобільні телефони, друкарські машинки, комп’ютерну техніку, ігрові консолі та портативні комп’ютерні ігри, ножі, бритви (крім електричних, механічних та безпечних з касетною головкою); сокири, молотки та інші інструменти; проводи, дроти, електричні спіралі, мотузки; гральні карти; фотоапарати, топографічні карти, компаси; спортивне знаряддя для заняття бойовими мистецтвами (боксерські рукавички та груші, рукавички для заняття рукопашним боєм, маківари тощо).

Автор:
Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward