Офіційно: 12 футбольних топ-клубів створили Суперлігу

event 10:26 Понеділок 19 Квітня 2021 ПОДІЇ

Шість клубів з Англії (“Манчестер Юнайтед”, “Манчестер Сіті”, “Челсі”, “Арсенал”, “Ліверпуль”, “Тоттенхем”), три з Іспанії ( “Реал” Мадрид, “Барселона”, “Атлетико”) і три з Італії ( “Ювентус”, “Мілан”, “Інтер”) поставили підписи під документом, яким стверджують створення так званої “Суперліги”.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Як говориться в офіційній заяві, найближчим часом до ліги приєднаються ще три клуби.

Клуби-творці ліги мають намір вести дискусії з УЄФА і ФІФА, щоб встановити “партнерські відносини на благо нової ліги і футболу в цілому”.

Цілі нового турніру

“Створення Суперліги відбувається в той момент, коли глобальна пандемія посилила нестабільність існуючої європейської футбольної економічної моделі. Впродовж останніх років клуби-засновники ліги мали перед собою мету поліпшити якість і інтенсивність існуючих європейських змагань, і знайти такий формат змагання, щоб топ-клуби і гравці могли змагатися один з одним на регулярній основі.

Пандемія показала, що стратегічне бачення і послідовний комерційний підхід є необхідними для посилення цінності і підтримки всієї європейської футбольної піраміди. В останні місяці між різними футбольними сторонами велися інтенсивні переговори. Клуби-засновники вважають, що існуючі пропозиції не вирішували фундаментальні проблеми, такі як проведення високоякісних матчів і додаткової фінансової підтримки для футбольної піраміди в цілому”.

Формат змагання

  • 20 учасників. 15 клубів-засновників і кваліфікація для ще п’яти команд щороку згідно досягненням в минулому сезоні.
  • Матчі будуть проходити посеред тижня, щоб клуби-учасники ліги продовжували участь в національних чемпіонатах.
  • Старт турніру в серпні. Клуби розділені на дві групи по десять команд, матчі проводяться вдома і на виїзді. Перші три команди з кожної групи виходять до чвертьфіналу, четверті і п’яті команди оскаржать ще одне місце в 1/4, граючи плей-офф. Починаючи з чвертьфіналу плей-офф складається з двох матчів, фінал буде складатися з однієї гри на нейтральному полі.
  • Планується створення альтернативної жіночої ліги.

Гроші

“Новий щорічний турнір сприятиме значному економічному розвитку і підтримці європейського футболу завдяки необмеженим платежам солідарності. Вони будуть рости зі збільшенням доходів ліги. Ці платежі солідарності будуть значно вище, ніж ті, які генеруються нинішніми євротурнірами. Очікуються, що вони будуть вище 10 мільярдів євро. Змагання буде мати стійку фінансову основу, при цьому клуби-засновники матимуть прописану систему витрат. В обмін на їхні зобов’язання, клуби-засновники отримають 3.5 мільярди євро виключно на підтримку своїх інвестиційних вкладів в інфраструктуру і компенсацію втрат від пандемії”.

Спонсором нового турніру виступить американський фінансовий холдинг JP Morgan.

Що кажуть засновники ліги, Перес, Аньєллі і Ґлейзер

Флорентіно Перес, президент “Реала” і перший голова правління Суперліги:

Коментар:Ми будемо на кожному рівні допомагати футболу зайняти відповідне йому місце в світі. Футбол – єдиний в світі глобальний вид спорту, у нього чотири мільярди вболівальників. Ми, великі клуби, повинні задовольнити їхні бажання“.

Андреа Аньєллі, голова “Ювентуса” і співголова Суперліги:

Коментар: 12 клубів-засновників представляють мільярди уболівальників по всьому світу. Ми виграли 99 трофеїв. Ми об’єдналися в цей критичний момент, щоб трансформувати європейські змагання, щоб забезпечити нашій улюбленій грі довгострокове майбутнє. Ми зможемо зміцнити солідарність, надаючи уболівальникам і футболістам-аматорам регулярні топ-матчі, які будуть підживлювати їхню пристрасть до гри і надаватимуть їм зразки для наслідування“.

Джоел Ґлейзер, співголова “Манчестер Юнайтед” і співголова Суперліги:

Коментар:Об’єднавши найкращі клуби і найкращих гравців світу для регулярних матчів між собою, Суперліга відкриває нову главу в європейському футболі. Вона забезпечить топ-змагання в топ-умовах і збільшить фінансову підтримку для всієї футбольної піраміди“.

Ініціатором створення нового турніру стали президент “Реала” Флорентіно Перес і американські власники трьох клубів АПЛ (“Манчестер Юнайтед”, “Ліверпуль”, “Арсенал”).

Раніше УЄФА, англійська футбольна асоціація, королівська футбольна асоціація Іспанії, італійська футбольна федерація, англійська Прем’єр-ліга, іспанська Ла Ліга і італійська Серія А виступили зі спільною заявою, яка засуджує відступників. “Ми розглянемо всі доступні нам заходи, на всіх рівнях (юридичному і спортивному), щоб запобігти цьому. Футбол базується на змагальних принципі. Він не може бути іншим”, – йдеться в заяві. УЄФА і національні ліги загрожують клубам тим, що вони “будуть виключені з усіх змагань на національному та європейському рівні, а гравці з цих клубів не зможуть виступати за свої національні збірні”. Глава англійської ліги Річард Мастерс направив “шістці АПЛ” лист, в якому стверджується, що їм доведеться покинути АПЛ заради участі в Суперлізі.

Плани зі створення “Суперліги” були засуджені Прем’єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном і лідером Лейбористської партії Кіром Стармером. Президент Франції Емманюель Макрон привітав французькі клуби за відмову від участі в проекті “Суперліги”.

12 клубів оголосили про створення “Суперліги” за день до того, як УЄФА планував провести презентацію нової реформи Ліги чемпіонів. Вже екс-голова асоціації європейських клубів Андреа Аньєллі (шеф “Ювентуса” – прим.ред.) до сьогодні вважався союзником глави УЄФА Александера Чеферіна.

Джерело: сайт UA Футбол

Читайте також: Непереможний український боксер відправив супротивника в нокаут на 1-й хвилині (відео)

Теги: УЄФА
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward