“Не робіть так, інакше втратите урожай”: причини, чому не сходить насіння перцю

event 11:57 Вівторок 28 Лютого 2023 БЛОГ

Вже в лютому українці починають сіяти перець на розсаду. Чекати теплої пори року немає сенсу – літо в Україні занадто коротке, а погода непередбачувана, щоб бути впевненими в багатому врожаї, пише уніан

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS

Ми підкажемо, як підвищити схожість насіння перцю і чого не можна робити, якщо не хочете залишитися без врожаю.

Чому не сходить насіння перцю – головні помилки

Якщо ви не знаєте, скільки за часом сходить насіння перцю, відповідаємо – перш ніж ви побачите перші паростки, пройде не менше 3-4 тижнів. Перець вважається примхливою культурою, його вирощування – трудомісткий процес. Саме тому важливо дотримуватися рекомендацій городників і не відходити від плану, інакше перці не зійдуть. Відбувається це з різних причин.

Неправильна підготовка насіння

Багато садівників перш, ніж висівати насіння, обробляють його розчинами. Але навіть тоді є помилки:

  • занадто міцний розчин марганцю – він повинен бути злегка рожевим, інакше насіння загине;
  • велика кількість води – насіння потрібно тримати між вологими шматочками тканини, а не заливати водою (надлишок вологи заважає надходженню кисню до насіння);
  • пересушування – після замочування насіння потрібно злегка підсушувати, якщо переборщити, то паросток загине і більше не проклюнеться.

Також важливо пам’ятати про те, що після обробки будь-яким розчином насіння потрібно вимити під проточною водою. Якщо цього не зробити, залишки засобу негативно вплинуть на зростання культури.

Читайте також: Астрологи назвали знаки Зодіаку, які досягнуть успіху в березні

Порушення температурного режиму

Ідеальна температура для розсади перців- + 25-28°C. Якщо вона буде нижче, то паростки з’являться занадто пізно або не з’являться взагалі. Навіть в такому випадку не варто панікувати про те, що робити якщо насіння не зійшло. Просто перевірте температуру в приміщенні – поставте розсаду на батарею або поруч з обігрівачем, але не дуже близько – сильне тепло для розсади так само шкідливе, як і холод.

Недостатній полив

Пересушування грунту – страх і жах для перців на початку їх розвитку. Пам’ятайте про те, що грунт з розсадою потрібно поливати кожен день. Не заливати водою, як ніби в останній раз, а злегка зволожувати грунт. Як тільки верхній шар стане сухим – досить просто попшикати його з пульверизатора відстояною водою кімнатної температури.

Недотримання технології посадки 

Насіння перцю найкраще садити на глибину не більше 1-1.5 см. Якщо ви посадите його глибше, ще й зверху щедро присиплете землею, то тендітні паростки не зможуть пробитися крізь товстий шар грунту. Також не варто сіяти культуру занадто густо – відступайте 1 см від краю контейнера і між ямками з насінням теж витримуйте відстань в 1-2 см.

Останні новини
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward