Науковці вперше розповіли про вправи, які дієві проти високого тиску

event 11:12 Субота 27 Березня 2021 ПОДІЇ

Європейське товариство профілактичної кардіології випустило перші рекомендації щодо вибору фізичних вправ для лікування і запобігання артеріальної гіпертонії.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Низький рівень фізичної активності – фактор ризику розвитку артеріальної гіпертонії. Чим більше людина рухається, тим менший ризик того, що у неї почне регулярно підвищуватися тиск.

Вправи допомагають знизити тиск, зменшити ризик інфарктів, інсультів і смерті від серцево-судинних хвороб.

Фізичні вправи сприятливо діють і на здорових людей, і на гіпертоніків і на тих, у кого рівень артеріального тиску на верхній межі норми (130 – 139 міліметрів ртутного стовпчика). 

У нових рекомендаціях вчені описали типи фізичного навантаження, які краще підходять різним групам людей. Раніше автори рекомендацій ніколи не враховували таких нюансів.

Вчені проаналізували наукові дані про вплив фізичної активності на артеріальний тиск. Виявилося, що на людей з різних груп найбільший ефект мають вправи різних типів.

Коментар: “Гіпертоніки за допомогою аеробних вправ можуть досягти такого зниження артеріального тиску, як і при одноразовому прийманні ліків проти тиску”, – наголосили науковці.

Для тих, у кого вже є гіпертонія (артеріальний тиск вище 140/90 мм рт.ст.) найбільш дієві аеробні вправи. До них відносять ходьбу, біг, катання на велосипеді, плавання.

Людям, у яких тиск – на верхній межі норми, найкраще допомагають динамічні силові вправи. Це можуть бути віджимання, присідання, робота з гантелями та штангою.

При нормальному тиску (до 130/84 мм рт.ст.) найбільш виразну профілактичну дію надають ізометричні або статичні силові тренування (це вправи, які полягають в піднятті й утриманні спортивного снаряда або ваги тіла). Вчені закликають звернути на них увагу тим, у кого підвищений ризик гіпертонії – наприклад, при ожирінні або спадковій схильності. У цьому випадку фізична активність може відстрочити розвиток хвороби.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: Лікарі розповіли, чому жінкам для здоров’я необхідно їсти ріпчасту цибулю

Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward