Магнітні бурі 2021: вчені попередили про найпотужніший за 500 років шторм

event 17:35 Понеділок 19 Квітня 2021 ПОДІЇ

Над Землею може вибухнути найпотужніша за 500 років сонячна буря. Вчені не виключають, що на планеті повториться шторм, який стався в березні 1582 року. Нещодавно вони виявили свідоцтва такої події.

Детальніше про це розповідає Час-Дій

Кінець світу 1582 року

Науці відомо, що магнітні бурі утворюються через спалахи на Сонці. У цей час у високих широтах Землі виникають полярні сяйва. Однак зелені нитки світла кілька століть назад бачили люди, які жили ближче до екватора. Раніше нічого подібного вони не спостерігали.

Опис найпотужнішої сонячної бурі дослідники знайшли в португальських хроніках XVI століття. Про неї розповів очевидець Перо Руїс Соареш, який проживав в Лісабоні.

Коментар: Велика пожежа з’явилася в небі на північ і тривала три ночі. Вся ця частина неба горіла полум’ям. Здавалося, що воно палає. Ніхто не згадав, що бачив щось подібне. Опівночі над замком піднялися великі промені вогню, які були жахливі та страшні. На наступний день відбулося те ж саме в той же час. Всі поїхали в село, щоб побачити це велике знамення“, – написав португалець.

Дослідники з’ясували, що щось подібне люди також спостерігали в Японії. Є записи про згадку цієї події в Німеччині, Південній Кореї та деяких інших країнах Європи та Східної Азії.

Спалахи на Сонці

Подібні “кінці світу” є важливими індикаторами сонячної погоди. Їх розуміння може допомогти вченим прогнозувати магнітні бурі.

Згідно з прогнозами, такі потужні космічні шторми трапляються раз на століття. Ми живемо тільки на початку XXI століття і повинні бути готові до одного з них.

Сонячні бурі виникають, коли зірка знаходиться на піку своєї активності. Вона викидає киплячу плазму у вигляді сонячних спалахів і вітрів, які впливають на магнітосферу Землі. Більшість штормів не є небезпечними для планети. Але дуже потужна буря може стати руйнівною.

Так було в 1989 році, коли через спалахи на Сонці сталася аварія на електромережах Квебека. Без світла на 12 годин залишилися мільйони людей. А сонячна буря 1859 року відома в історії як Керрінгтонська подія, зруйнувала телеграфні лінії по всьому світу.

У технічно підкованому сучасному світі, в якому ми живемо, відключення електроенергії може завдати серйозної шкоди. До того ж сильний сонячний шторм підвищує рівень радіації та може не тільки серйозно вплинути на роботу апаратів в космосі, але і поставити під загрозу майбутні місії на Місяць і Марс.

Джерело: сайт cheltv.ru

Читайте також: Який знак Зодіаку чекають гроші й достаток на цьому тижні

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward