Луцький військовий аеропорт “здав” музикант

event 13:58 Середа 16 Березня 2022 ПОДІЇ

Скрипаль Академічного камерного оркестру Волинської обласної філармонії “Кантабіле” Ілля Сметанін виявився російським шпигуном, пише Високий замок.

Перевірені і актуальні новини з фронту – Час • Дій | НОВИНИ.

Деталі: Саме за його наведенням на світанку 24 лютого у Луцький військовий аеродром влучили ворожі ракети. Повторно вдарили 11 березня.

Ілля – зі сім’ї музикантів, виріс у Луцьку в мікрорайоні, колись заселеному радянськими військовими. Ілля хвалився, що його дід був ракетником, а мама мріяла стати льотчицею.

Сам же обрав музичний фах. Сметанін закінчив Луцьку музичну школу №2, пізніше Волинське державне училище культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського та Львівську національну музичну академію імені Миколи Лисенка. І почав гастролювати… Росією. 

Його скрипка також звучала багато де в Україні, бо грав у добре знаному оркестрі “Кантабіле”. Виступав колись і в Парижі (Франція). Згадуючи поїздки у Європу, Сметанін казав: “Там настільки все добре, що аж гидко”.

Читайте також: Рівненські аграрії вже підживили озимі та готуються розпочати посівну

А ще скрипаль захоплювався літаками. 2010 року Ілля Сметанін став одним із засновників організації “ОВАЛ” (Організація волинських авіалюбителів). Насправді ж був одним із інформаторів, які зливали ворогу всю інформацію про волинську авіацію – і військову, і цивільну. Надавав відомості про діяльність клубів, аеродромів, полігонів, навіть авіамодельного гуртка для дітей, що діє у Палаці учнівської молоді. Гордився, що збирає інформацію про війська протиповітряної оборони і ракетні війська стратегічного призначення.

Раніше Сметанін уже попався на співпраці з ворогом. Але тоді викрутився. 2020 року Служба безпеки України встановила, що один із найкращих штурманів Віталій Синельников, який до 2004 року служив на військовому аеродромі Луцька, був російським шпигуном. Завдяки цьому зраднику ворог вже тоді отримав дані для авіаудару по аеродрому в мирному Луцьку! Серед інформаторів штурмана був і Сметанін. Коли за музиканта взялись, той запевняв, що прямих питань Синельников йому не задавав, лише уточнював, скільки з військового аеродрому злітає бортів.

У ніч з 23 на 24 лютого тривожний гул на луцькому летовищі сповістив про те, що почалася війна. Наведення для російських ракет дав Ілля Сметанін. Поки наші льотчики підіймали літаки у небо, зрадник їх обдзвонював, щоб запитати, куди летять, аби далі інформацію передавати спецслужбам Росії. Та атака була не єдиною – 11 березня повторно у Луцьк прилетіли ракети. Вони забрали життя чотирьох людей й скалічили близько десятка.

Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward