Які екологічні проблеми найбільше загрожують Україні сьогодні

event 05:47 П’ятниця 13 Листопадаа 2020 ПОДІЇ

В останні роки в Україні спостерігається помітне зменшення рибних ресурсів, причиною чого є як браконьєрство, так і низка інших проблем.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Кандидат біологічних наук Юлія Куцоконь, іхтіологиня Української природоохоронної групи (УПГ) зазначила що, є кілька серйозних проблем, які призводять до зменшення чисельності багатьох видів риб.

  • Гідробудівництво, внаслідок чого змінено гідрорежим багатьох річок, порушено їхню здатність до самоочищення, зокрема.
  • Забруднення промисловими та побутовими стоками, що призводить до зміни хімічного складу води і, як наслідок, гідробіологічного складу також.

Короткостроково сильні забруднення здатні фізично знищити велику частину гідробіонтів, зокрема – риб. Наприклад, використання води з річок на Поліссі для незаконного видобутку бурштину, замулення, збільшення завислих часток у воді, зниження прозорості – усе це впливає на видовий склад риб цих річок, зменшується чисельність видів, вимогливих до чистоти води чи до кількості розчиненого кисню.

  • Занесення чужорідних інвазивних видів, нехарактерних для цієї території.

Коментар: Усі ці проблеми призводять до зменшення чисельності багатьох промислово-важливих видів риб, особливо мігруючих та тих, що живуть на течії“, – пояснила Куцоконь.

Крім того, інвазивні види, які легше приживаються в порушених екосистемах, можуть знищувати аборигенні види, поїдаючи ікру та молодь, підриваючи харчову базу, заносять паразитів та хвороби, нехарактерні для аборигенних видів.

Щодо перевилову, як промислового, так і любительського, і браконьєрського, то, на думку експертки, “він також має негативний вплив, але значно менший, ніж гідробудівництво, принаймні в глобальному масштабі”.

Коментар: Якщо ми перекрили аборигенним рибам шлях до місць розмножень, або знищили ці місця чи спотворили, через перетворення річки на водосховище або ставок, то жодна боротьба з незаконними ловами не допоможе. Хоча вона, звісно, теж потрібна“, – підсумувала іхтіологиня.

Джерело: сайт Обозреватель

Читайте також: Прем’єр Греції звинуватив молодь у поширенні коронавірусу

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward