Фахівці розповіли причини настільки стрімкого росту цін на продукти харчування

event 10:07 Четвер 16 Квітня 2020 ПОДІЇ

За березень 2020 року значно зросли ціни на продукти харчування. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій

В Уряді пояснюють стрімке зростання цін ажіотажним попитом населення на продукти харчування через введення карантину для запобігання розповсюдженню коронавірусної інфекції та девальвацією гривні.

Так, капуста та морква в середньому подорожчали на чверть, цибуля на 38%, борошно зросло на 12,2%, фрукти на 12%, а лимони та імбір взагалі злетіли у ціні майже на 40%. Чому так сталося і чого чекати українцям далі, розповів голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Коментар:Насправді, причин, які призвели до такого різкого цінового стрибка, декілька. Але потрібно зауважити, що вже на минулому тижні ціни на деякі продукти стабілізувалися, а за деякими позиціями пішли вниз. Цей тиждень буде показовий: або зниження цін на продукти буде стійким, або уряд задіє більш дієві важелі регулювання“, – розповів він.

На думку фахівця, такий сильний важіль, як державне регулювання цін, потрібно вводити зважено. Але в умовах, коли ціни вже пішли вниз і ринок демонструє відносну стабілізацію, введення держрегулювання на окремі продукти може бути виправданим.

Великою проблемою для середніх та дрібних виробників є неможливість продати свою продукцію через звичні канали збуту – місцеві ринки. Тож для виробників тепличних овочів, квітів, ранньої городини, молока тощо, ця ситуація загрожує банкрутством.

У тих умовах, що склалися, ні через великі торговельні мережі, ні через маленькі магазинчики виробники не можуть продати цей товар. Багато виробників вже починають просто викидати свою продукцію на смітник.

Серед причин зростання цін – не лише закриття ринків та здорожчання сировини на світових торговельних майданчиках, а й закриття приміського та міжміського сполучення.

Але впадати у паніку теж не варто. Як нещодавно образно висловився заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький, “Україна може прогодувати чотири таких країни, як сама“. Практично всіма продуктами харчування, крім цитрусових та екзотів, Україна самозабезпечена.

Наразі відбувається посівна кампанія 2020 року. Про урожай майбутнього року можна буде говорити лише через місяць, але врожаю минулого року достатньо, щоб забезпечити продуктами харчування всіх громадян України. 

Питання ціни та наявності продуктів на торгових полицях – це питання безпеки України.

Джерело: сайт Аgronews.ua

Читайте також: Лише 16% рівнян хочуть переобрати Хомка міським головою, – опитування

Теги:
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward