Доходи українців з наступного року зростуть: у НБУ спрогнозували на скільки

event 12:39 Понеділок 06 Листопадаа 2023 Гроші

За оцінками НБУ на основі непрямих даних, фінансовий стан домогосподарств поступово поліпшувався у 2023 році. Ключовими у доходах населення другий рік поспіль залишаються бюджетні виплати: пенсії, соціальні допомоги, виплати військовим. 

Про це йдеться в “Інфляційному звіті” за жовтень 2023 року, який опублікував Національний банк України.

“Водночас в умовах нестачі кваліфікованих працівників поступово підвищують оплату праці й підприємства приватного сектору”, – йдеться в документі. 

Прогноз на 2024 рік 

За прогнозом НБУ, у 2024 році навіть в умовах збереження високих безпекових ризиків реальні доходи населення поступово зростатимуть завдяки відновленню економічної активності та збереженню м’якої фіскальної політики. 

“У повоєнний час пожвавлення попиту на робочу силу визначатиме прискорення зростання зарплат насамперед у видах економічної діяльності, що найгостріше потребуватимуть кваліфікованої робочої сили. У зв’язку з потребою відновлення значних обсягів зруйнованих чи пошкоджених виробничих потужностей, інфраструктурних об’єктів та житла передусім зросте потреба в будівельних спеціальностях”, – йдеться у звіті. 

Попит на спеціалістів у галузях, де виробничі потужності є значно пошкодженими та потребують тривалої відбудови, певний час буде зниженим. Відповідно, диспропорції на ринку праці зберігатимуться, що стримуватиме економічне зростання, зазначають в НБУ.

Читайте також: Платіжки будуть надходити попри відсутність господарів: у “Нафтогазі” звернулися до українців, які виїхали за кордон

На тлі зниження інфляції реальні заробітні плати в 2024-2025 роках зростатимуть темпами понад 6% на рік, прогнозує НБУ. 

Нагадаємо, у щоквартальному інфляційному звіті за жовтень Нацбанк заявив, що інфляція залишиться помірною, а економіка і далі відновлюватиметься. 

За підсумками 2023 року інфляція сповільниться до 5,8% й залишатиметься помірною на прогнозному горизонті, попри певне прискорення в наступному році. 

Регулятор додає, що економіка цьогоріч зросте майже на 5%, а в наступному році – ще на 3,6%. Цей прогноз ґрунтується на припущенні про збереження високих безпекових ризиків щонайменше до кінця 2024 року. 

Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
Читати більше новинarrow_forward