Чим, як і коли білити дерева: докладна інструкція

event 13:00 Неділя 09 Квітня 2023 БЛОГ

Побілка дерев – важлива процедура, яку потрібно проводити двічі на рік. У перший раз це робиться восени – для захисту дерев від морозів, а другий раз – навесні, але вже зовсім з іншої причини, пише уніан

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS

Коли навесні білити дерева і навіщо – сенс процедури

По-перше, весняна побілка необхідна, щоб захистити стовбури і гілки дерев від сонячних променів – в квітні на них ще немає листя, тому рослині важко захищатися від ультрафіолету. По-друге, навесні назовні вилазять комахи, яким вдалося перезимувати, і починають поїдати кору дерева. Побілка допомагає – на її тлі шкідників відмінно видно, тому птахам легше їх склювати і врятувати ваш сад.

Якщо ви не знаєте, коли білити дерева в саду навесні, то підказуємо – оптимальний час для такої процедури – місяць, в якому температура повітря вдень тримається в діапазоні 11-15ºC. 

Чим краще білити плодові дерева – оптимальний варіант

Всього існує три безпечних варіанти, чим можна і потрібно білити дерева – розчином з вапном, водно-дисперсійною фарбою або “водоемульсіонкою”. Незалежно від складу, який ви виберете, він повинен складатися з:

  • білого пігменту – крейди або вапна, щоб захистити кору від сонця;
  • клеючої основи – вона закріплює пігмент на корі дерева;
  • фунгіциду – знищує інфекцію в тріщинах.

Найпростіший і популярний спосіб – це вапняний або крейдяний розчин. Допоміжні складові можуть відрізнятися, але в основі завжди повинні бути ці два компоненти. 

Ми пропонуємо кілька рецептів розчинів:

  • 10 л води, 3 кг гашеного вапна або крейди, 500 гр мідного купоросу, 100 гр казеїнового клею – перемішати, настояти 5-7 годин і застосовувати для побілки;
  • 10 л води, 2 кг гашеного вапна, 1 кг жирної глини, 1 лопата гною, 250 гр мідного купоросу – настоювати 2-3 години, потім використовувати за призначенням;
  • 2 л води, 300 гр вапна, 2 ст. л мідного купоросу, 200 гр канцелярського клею, 200 гр глини і 25 гр Карбофосу;
  • 2 л води, 400 гр мідного купоросу, 100 гр казеїнового клею, 2 кг гашеного вапна перемішати, а потім розчинити в 8 л води.

Читайте також: Меценатська пенсія: як пенсіонерам отримати додаткові кошти

Деякі дачники замислюються про те, чому не можна білити дерева вапном – існує думка, що для дерев це шкідливо. Насправді, вапно безпечне, недолік в іншому – така побілка швидко змивається. Оновлювати її потрібно кожен сезон на відміну від водно-дисперсійної або водоемульсійної фарби, яких вистачає на 1-2 роки. 

Як білити дерева навесні – докладна інструкція

Якщо ви не проводили такої процедури восени, то навесні потрібно буде не просто побілити дерева, а підготувати їх правильно. Дійте поетапно:

  • очистіть дерево від старої мертвої кори – покладіть клейонку під стовбур і зніміть дерев’яним шпателем залишки деревини;
  • обробіть кору розчином мідного купоросу – робіть це з ранку , щоб до вечора склад висох на дереві;
  • закрийте тріщини в корі після очищення – 200 гр глини, 100 гр коров’яку, жменю соломи змішати, розбавити водою до консистенції сметани і змастити стовбур.

Після того, як всі підготовчі роботи будуть виконані, можна приступати до побілки. Приготуйте розчин і нанесіть його на дерево, але так, щоб шар по товщині був не менше і не більше 2-3 мм (інакше виявиться марним або почне відшаровуватися). Слідкуйте, щоб вся побілка залишалася на стовбурі, а не стікала цівками.

ВАЖЛИВО: молоді дерева краще білити не вапном, а водоемульсіонкою, так як їх стовбур занадто ніжний, а кора може отримати опіки.

Останні новини
03.05.2024, П’ятниця
02.05.2024, Четвер
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward