Чи можна платити менше за комуналку під час відключень

event 11:53 Вівторок 29 Листопадаа 2022 Суспільство
hryvni

З настанням відключень світла та води українці можуть побоюватися за рахунки щодо комуналки. 

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ БАЙРАКТАР NEWS

Не зрозуміло, якими будуть вони за листопад і чи будуть меншими. 

Деяке роз’яснення дає законодавство. 

Так, українці, які мають лічильника просто платитимуть за спожите. Однак, ті, у кого лічильника досі не має – мають право на перерахунок, або добитися перерахунку можна у разі неякісної комунальної послуги, йдеться у постанові Кабінету міністрів № 151.

Правила надання цих послуг і норми перерахунку ніхто не скасовував.

Вода

Згідно з правилами – українці можуть лишатися без води до шести годин на добу. Якщо води немає понад шість годин, тоді сума в платіжці має зменшуватися на 3,3%. І не один раз на місяць, а за кожну “зіпсовану” добу. 

Тобто, якщо за місяць норму порушили 5 разів, то сума у платіжці має зменшитися на 16,5%. Тобто замість 300 грн, заплатите лише 250. 

Електроенергія 

З нею все просто – українці на 100 % оснащені лічильниками. Тому правил щодо перерахунків сум фактично немає у постанові. Суми у платіжках зменшуватимуться коштом зменшення електроспоживання. 

Якщо електроенергії немає, то суми у платіжках зменшуватимуться за рахунок скорочення обсягів споживання, які відображаються на лічильнику.

Опалення

Уряд вже попереджав, що температура у квартирах буде нижчою на два градуси, ніж зазвичай. Водночас норматив так і не змінили, тобто в українців залишається можливість вимагати перерахунку сум у платіжках. 

Якщо у квартирі холодніше, ніж 18 градусів, за кожну добу порушення норми сума у платіжці має зменшуватись на 3,3 %. 

Гаряча вода

У гарячої води свої нормативи. Температура її має бути від 50 до 75 градусів, аби вважатися гарячою. Якщо температура від 45 до 49 градусів, тариф мають зменшити на 10 %, а якщо від 40 до 44 — на 30 %. Якщо немає і 40 градусів, то можна платити за тарифом за холодну воду.

За комуналку можна і взагалі не платити 

Якщо у вас немає лічильників, і вас не було вдома протягом місяця чи більше. То ви можете не платити за воду та газ. Крім того, якщо у зв’язку з війною вам надають послуги у неповному обсязі, ви маєте право вимагати перерахунок.

У такому разі потрібно звернутися з довідкою до постачальника комунальної послуги. До прикладу, водоканалу. 

Якщо щонайменше 30 днів не проживаєте у своїх квартирах та будинках, можна не платити:

  • за воду, якщо немає лічильника;
  • за газ, якщо немає лічильника.

Якщо ж у вас є лічильник, ви щомісяця повинні подавати показання, а якщо показання цього місяця відповідають показанням минулого, то борг не нараховуватимуть. Така норма закону не стосується опалення, плати за утримання будинку та прибудинкової території.

Автор:
Останні новини
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward