Чи можна отруїтися ртуттю з градусника?

event 18:51 П’ятниця 31 Березня 2023 Здоров'я

Більшість українців використовують ртутні термометри. Саме з їхньою допомогою можна найбільш точно виміряти температуру тіла. Але ці прилади часто розбиваються, а ртутні випари небезпечні для людського організму. 

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS

Куди телефонувати, якщо розбився термометр? Потрібно викликати фахівців через місцевий державний орган з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення. Наприклад, жителі Києва можуть зробити це цілодобово у Київській службі порятунку (номер: (044) 430 37 13). У крайньому разі – потрібно телефонувати до поліції.

Отруєння ртуттю можливе, якщо ви випадково розбили градусник з ртуттю і вдихнули пари ртуті або випадково проковтнули дрібки скла, що містили ртуть.

Ртуть є дуже отруйним металом, який може негативно вплинути на нервову систему, нирки і легені. Симптоми отруєння ртуттю можуть включати головний біль, запаморочення, дратівливість, тривогу, збудження, слабкість, діарею, блювото, гіпертонію, проблеми з зором та координацією рухів.

Якщо ви підозрюєте отруєння ртуттю, відразу зверніться до медичної установи для надання допомоги. Не намагайтеся лікувати себе самостійно.

Що робити, якщо розбився термометр: очищення приміщення і профілактика отруєння

Після того, як ви зібрали всю ртуть, приготуйте розчин марганцівки і води. Пропорції потрібно брати 1:8 (тобто на 8 літрів води 1 грам речовини). Якщо марганцівки в домі немає, підійде звичайна білизна. Але в цьому випадку на 5 літрів води потрібно 1 грам білизни. Цим розчином рекомендується ретельно промити спочатку все приміщення, де розбився градусник, а потім інші кімнати. Не забудьте провітрити після прибирання. Робити це потрібно не менше трьох діб.

Читайте також: Чи можна звільнити працівника під час воєнного стану?

Чи можна отруїтися ртуттю з термометра? Так! Тому якщо в вас розбився ртутний термометр і ви довго перебували в приміщенні з ртуттю, негайно потрібно вжити простих заходів для профілактики отруєння:

  • випийте активоване вугілля;
  • сходіть до душу;
  • промийте руки і почистіть зуби;
  • пийте більше води.

Якщо відчули погіршення самопочуття, відразу зателефонуйте до швидкої допомоги або сімейному лікарю. Якщо розбився градусник, наслідки можуть бути досить важкими: від зниження працездатності і швидкої стомлюваності до ураження нервової системи і навіть божевілля.

Теги: здоров'я
Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward