Чому не можна бажати смачного насправді: накличете біду

event 12:06 Понеділок 26 Червня 2023 Прикмети

Вважається, що вихована людина, яка ознайомлена з правилами пристойності, повиненна обов’язково бажати на добраніч, доброго ранку, здоров’я під час вітання і вимовляти інші подібні фрази. Ми з’ясували, чи можна бажати смачного під час їжі або до неї, пише уніан.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Чи можна бажати смачного по етикету насправді

Деякі історики стверджують, що до революції люди перед їжею читали молитву – дякували Богові за їжу на столі і благословляли це священне дійство. Потім, з приходом СРСР, Ісус Христос перетворився на персону нон грата, тому будь-які звернення до Господа були заборонені. Замість них з’явилося новомодне “приємного апетиту” – калька з французького “bon appetit”.

Правила етикету стверджують, що таке побажання може звучати тільки з вуст того, хто приготував страву – в якості запрошення гостей або близьких до трапези. Господар або господиня будинку, шеф-кухар або просто людина, яка принесла їжу, пропонує людям скуштувати її і насолодитися. У будь-якому іншому випадку фраза “смачного” або “приємного апетиту” недоречна – психологи називають її одним із способів порушити особисті межі людини і буквально “заглянути їй в рот”.

Чому не прийнято говорити: “Смачного” за народними повір’ями

Досвідчені езотерики також проти подібних побажань – пов’язано це з тим, що така фраза може “спрацювати” навпаки. Якщо ви побажаєте людині смачного, ризикуєте накликати на неї проблеми з травленням і навіть з тим самим бажанням взагалі споживати будь-яку їжу.

Читайте також: 27 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

Особливо це стосується випадків, коли фраза була виголошена нещиро або байдуже – тоді не доведеться думати, чому бажати смачного – поганий тон, адже не вкладаючи потрібних емоцій і енергетики, ви завдаєте тільки шкоди.

Варіанти, як по-іншому можна сказати: “Смачного”

Сучасні фахівці з етики вважають, що кращою альтернативою невдалій фразі можуть стати два слова: “Будь ласка” і “Насолоджуйтесь”. Таким чином ви все-таки запросите людину до початку трапези, але і не врветеся зі своєю нетактовністю в її інтимний простір. Якщо ви солідарні з такою думкою, сміливо міняйте звичку – від цього тільки виграєте.

Останні новини
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward