“Бурштинові копальні”: на Рівненщині з’явиться нова туристична локація

event 17:44 Понеділок 27 Липня 2020 РІВНЕ

Клесівські бурштинові копальні на Рівненщині планують перетворити на туристичний об’єкт. Такий маршрут уже почали розробляти. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Локацію складатимуть гранітний кар’єр у формі гігантського амфітеатру, дендропарк з конусоподібними деревами та власна відповідь Тунелю кохання.

Селище Клесів є одним з “бурштинових місць”, які часто згадувалися у кримінальних новинах регіону. Проте, в ОТГ розповідають, що у бюджет громади від видобутку сонячного каменю не надходить майже нічого. Він переконаний, що в майбутньому місцевий кошторис перспективніше поповнювати за рахунок туризму.

Коментар: “Він [туризм – ред.] стане основним рушієм наповнення бюджету і розвитку Клесова. Якщо буде турист – значить будуть гроші. Будуть гроші – значить будуть відкриватися і магазини, і їдальні, і мініготелі”, – вважає голова ОТГ Василь Гриник.

Об’єкт №1. Озеро

Одним з найбільш популярних місць відпочинку у Клесові, за словами посадовця, є озеро Коплище. Він додав, що туристи там активно відпочивають вже зараз.

озеро Коплише

Гриник додає, що водойма також цікава тим, що в ньому є домішки гліцерину. Це надає воді додаткової м’якості.

Об’єкт №2. Свій Тунель кохання

Про Клеванську гордість сьогодні знають навіть за межами України. Виявляється, у нього є двійник. Поки схожість не стовідсоткова, але все ж значна. 

Локацію, яка знаходиться на території Клесівського лісництва, назвали Тунель щастя. Кожного дня залізницею цього “тунелю” у бік промислових копалень з видобутку граніту рухається близько п’яти потягів.

Тунель щастя

Довжина тунелю – десь до трьох кілометрів. Організатори проєкту вважають, що протягом місяця тунель замкнеться зверху. 

Коментар: “Буквально три роки назад його чистили по 5 метрів в кожну сторону. Але природа і ліс перемагають і він знову заростає. Тут перші місця, де знайшли бурштин взагалі. Це було на початку 20-століття”, – каже співзасновник проєкту “Бурштинові копальні” Андрій Пехотін.

Об’єкт №3. Місце, де перехоплює подих

Ще однією родзинкою майбутнього туристичного маршруту до Клесова має стати гранітний кар’єр. 

Місцевий менеджер із зв’язків з громадськістю Юрій Прозапас розповідає: гірська порода є твердою настільки, що доводиться використовувати вибухівку. Журналістам показали вибух, який зніс гірничу масу вагою у приблизно 30 тонн.

Гранітний кар'єр біля Клесова

Коментар: “Після цього вибуху тверда суцільна скеля роздрібнилась на дрібні камінці, їх потім будуть навантажувати на “Белази” і така велика спеціалізована техніка возитиме цю масу в наші цехи, де ця маса подрібнюється на щебінь різних фракцій”, – описав технопроцес представник підприємства.

Об’єкт №4. Зелена фотозона

Одним з головних місць для фотосесій у Клесові є скульптури місцевого дендропарку. Подекуди вони дерев’яні, але більшість вистрижена з розташованих на території ялин, тисів та ялівців.

Клесівський дендропарк

Коментар: “Тут 2,5 кілометра живоплотів. А на цих живоплотах різні форми: і конуса, і тарілки. І все оце треба стригти і вистригати”, – розповів майстер з озеленення Клесівського лісгоспу Сергій Круглик.

Об’єкт №5. Місця, зіпсовані старателями

Найбільш пізнавальною частиною маршруту “Бурштинові копальні” мають стати місця, де раніше легально і нелегально добували бурштин. Пусткою, яка виникла на місцях колишніх лісів і луків, туристів планують катати на квадроциклах.

туристи на квадроциклах

Майбутній туристичний маршрут розробляють за участі професійної туроператорки Олександри Коваленко. 

Вона порівнює краєвиди Клесова з копальнями різних дорогоцінних каменів, які стали туристичними локаціями в багатьох країнах світу: від Камбоджі і Таїланду до Бразилії та Аргентини.

Коментар: “Всі пройшли шлях незаконного видобутку. Це не кращий шлях, але вони його пройшли. Після того, як це стало на законну колію, вони змогли показати історію, як це насправді відбувалося. Ми орієнтовані на іноземців. Китай цікавиться, вони хочуть побачити, як це відбувається. В них в кожній хаті має бути бурштин. Це дуже великий для них камінь щастя”, – розповідає Олександра Коваленко.

Землю під майбутнім туристичним об’єктом його розробники обіцяють залишити у власності територіальної громади. Крім цього, за участі місцевих жителів вони планують налагодити організацію майстер-класів з обробки бурштину, а також облаштувати продаж продуктів та сувенірів.

Джерело: сайт Суспільне

Читайте також: Відсьогодні на Донбасі повністю припинилися бойові дії – ООС

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward