Що відбувається з організмом під час куріння цигарок

event 10:50 Середа 16 Грудня 2020 БЛОГ

Цигарки містять багато отруйних речовин: нікотин, смоли, канцерогенні речовини та окис вуглецю. Безумовно, також отруйним і шкідливим є сигаретний дим.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Нікотин – це сильна отрута, що діє переважно на нервову, дихальну та серцево-судинну системи, а також на травлення. До того ж нікотин викликає залежність організму.

Дуже часто, при тривалій роботі люди влаштовують “перекур”, щоб підбадьоритися. Насправді це обертається ще більшим виснаженням організму внаслідок пригнічення нікотином. Деякі курці вважають, що сигаретні фільтри звільняють дим від канцерогенів, роблять його нешкідливим. На жаль, це не так. Так звані поглиначі диму поки не досягають бажаної мети, фільтри затримують не більше 20% шкідливих речовин, що містяться в димі.

Таким чином, переважна маса шкідливих часток диму надходить у легені. Дуже часто у курців хворі зуби, з негарним жовтим нальотом, важкий, специфічний запах з рота. Це відбувається тому, що температура диму впливає на слизову оболонку рота і носоглотки. Капіляри їх розширюються, і слизова подразнюється, запалюється. Хімічні речовини подразнюють також і слинні залози, тому курець безперестанку спльовує. Але все одно інша частина слини потрапляє в шлунок і діє шкідливо на його слизову. Звідси втрата апетиту, біль, нудота, запори або проноси, гастрит або виразка. Смоли, що містять канцерогенні речовини асоціюються з “кашлем курця”. Вони подразнюють слизові оболонки легень.

Постійне куріння, як правило, супроводжується бронхітом, відкашлюванням мокротиння. Хронічне подразнення голосових зв’язок позначається на тембрі голосу, він втрачає чистоту, милозвучність, що особливо помітно у дівчат.

Курця можна впізнати за тьмяним кольором обличчя, ламким волоссям, пожовклими пальцями, задухою. Як правило, ці симптоми не зникають і залишаються практично на все життя. Тільки якщо людина кидає палити, ці симптоми можуть зникнути й то лише через рік. І тільки в тому випадку, якщо до цього не перейдуть вже в хронічне захворювання. При кожному затягуванні порушується засвоєння кисню організмом, тим самим порушуючи найважливіший з фізіологічних процесів – дихання, без якого неможливе життя. А за припиненням дихання відбувається зупинка серця. Так курець свідомо вкорочує своє життя на роки.

Курці є найбільш схильними до ризику отримати інсульт або інфаркт міокарду, бо страждають на гіпертонію, стенокардію, підвищений вміст холестерину в крові, що викликає розвиток атеросклерозу. У тих, хто палить відбувається ураження кровоносних судин і порушення обмінних процесів тканин в нижніх кінцівках, що може викликати хвороби, та навіть гангрену. Куріння може стати причиною статевого безсилля у чоловіків, безпліддя у жінок. 90% хворих на рак легенів – курці.

Що дає НЕ викурена цигарка?

Припинення паління приносить величезну користь для здоров’я людини будь-якого віку. Це стосується і тих, у кого вже є хвороби, пов’язані з курінням, і тих, у кого таких хвороб немає. Колишні курці живуть довше, ніж ті, хто продовжує палити. Не меншої шкоди приносить і пасивне куріння – коли ті, хто не палить, змушені дихати тютюновим димом. Під час паління у повітря викидається полоній, радіоактивний свинець і вісмут, яким дихають оточуючі. Покинуті де попало, недопалки засмічують нашу середу. А 20% пожеж відбувається від НЕ загашеної сигарети.

Цікаві факти

  • Той хто не палить і при цьому знаходиться в одному приміщенні з курцем, вдихає кількість диму, еквівалентну активному викурюванню 3 цигарок на день більш шкідливого складу. В результаті пасивного паління у людей, які живуть або працюють разом з курцями, на 20-70% підвищується ризик захворіти на рак легенів.
  • У дітей до 2-х років, які проживають з батьками-курцями, вдвічі частіше виникають захворювання легенів, астматичні стани.
  • Той хто палить 1 пачку цигарок на день, поглинає легенями 700 грамів дьогтю, що містить 30 канцерогенних речовин, у тому числі бензопірен.
  • Якщо тютюновою смолою змащувати вухо кролика, то у нього через 3-4 місяці починається ріст ракової пухлини.
  • Медична п’явка, насмоктавшись крові курця, вмирає.

Якщо Ви кинули палити

  • Через 20 хвилин тиск і пульс приходять в норму.
  • Через 8 годин рівень вуглецю та нікотину в крові зменшується вдвічі.
  • Через 24 години організм повністю очищається від окису вуглецю.
  • Через 48 годин нікотин повністю виходить з організму, поліпшується смак і нюх.
  • Через 72 години дихання стає рівним. Через 2-12 тижнів покращується кровообіг. Через 3-9 місяців проблеми з диханням пропадають взагалі.
  • Через 5 років вірогідність виникнення серцевого нападу стає в 2 рази менше, ніж у курця.

Джерело: сайт Полтавської ОДА.

Читайте також: “Що з планетою?”: у Британії визначили найкращі фото Землі

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward