Що таке магнітні бурі та до чого тут сонячний вітер

event 09:49 П’ятниця 15 Липня 2022 БЛОГ
sun

На Сонці постійно з’являється електромагнітна активність, і час від часу вона посилюється. Корональні діри, викиди корональної маси, сонячні спалахи – усе це призводить до того, що в навколишній простір потрапляє велика кількість заряджених частинок.

Їх підхоплює сонячний вітер і від Сонця на величезній швидкості несе в усіх напрямках, зокрема і в напрямку нашої планети.

Землі пощастило: у неї сильне магнітне поле, яке виконує роль своєрідного купола, що захищає життя на планеті від небезпечних космічних явищ. Коли заряджені частинки, що рухаються з боку Сонця, досягають Землі, вони стикаються з цим захисним “щитом”: магнітне поле починає збурюватися, змінюватися, коливатися – саме ці процеси й називаються магнітними бурями.

Фактично, магнітні бурі – це наслідок захисної реакції магнітного поля Землі на зовнішні чинники.

Які бувають наслідки?

Найрізноманітнішими. Приміром, саме завдяки їм виникають полярні сяйва. Але частіше магнітні бурі все ж пов’язують із можливими проблемами – зокрема, збоями в роботі електромереж, телефонного і супутникового зв’язку, навігаційних систем тощо.

Найбільша геомагнітна буря в історії спостережень була зафіксована у 1859 році. Вона призвела до серйозних збоїв у роботі телеграфу в Європі та Америці.

За деякими оцінками, якби магнітна буря такої ж сили сталася сьогодні – коли технології проникли в життя людства набагато глибше, ніж 150 років тому, – це призвело б до справжньої катастрофи і завдало багатомільярдних збитків.

На щастя, магнітних бур такої ж сили більше не траплялося. Але випадків, які дозволяють усвідомити можливі наслідки потужних магнітних бур, вистачає.

Приміром, з ними пов’язують масштабний збій в роботі енергосистеми канадської провінції Квебек у 1989 році – без електропостачання тоді залишилися близько шести мільйонів людей.

Читайте також: Названо найсмішніші знаки Зодіаку: їхня зброя – гумор.

З кожним роком – разом із посиленням залежності людства від технологій – зростає й потенційна небезпека магнітних бур.

Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward