Пиріг з варенням: як швидко приготувати смачну випічку

event 13:06 Четвер 02 Вересня 2021 БЛОГ
пиріг з варенням

Пиріг з варенням звичний десерт для більшості населення України. Його вміє готувати кожна друга господиня, але якщо ви теж хочете навчитися, ми розповімо як це зробити найкраще. При цьому, сам процес приготування не займе багато часу, а результат буде таким, що всі проситимуть добавки.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Одразу зауважимо, що рецептів приготування є безліч і кожен може експериментувати з кількістю інгредієнтів, аби наблизитися до власного “ідеального рецепта”. Пісочний, тертий, листковий, дріжджовий чи пісний – будь-який пиріг буде дуже смачним і простим у приготуванні.

Пиріг з варенням “Кучері”

Борошно – 360 г

Яйця – 2 шт.

Цукор – 80 г

Вершкове масло – 200 г

Розпушувач – 0,5 ч.л.

Варення (краще густе) – 200 г

Просіяти борошно, з’єднати з розпушувачем і перемішати. Додати у борошно порізане на шматочки розм’якшене вершкове масло. Перетерти борошно з маслом на крихту.

Збити яйця з цукром. Якщо варення не дуже солодке, то цукру можна взяти більше.

Влити яєчну суміш у борошняну крихту, перемішати ложкою. Коли рідина змішається з борошном, перетерти тісто на крихту.

Увімкнути пічку на 180°C для розігріву.

Викласти більшу частину тіста в змащену маслом форму. Покрити тісто шаром варення. Зверху посипати залишками крихт тіста. Відправити у духовку приблизно на 20 хвилин. Коли пиріг зарум’яниться зверху, вийняти, трохи охолодити й нарізати на порційні шматочки.

Відкритий пиріг з варенням

Борошно – 300-450 г

Вершкове масло – 200 г

Цукор – 150-200 г

Яйце – 2 шт.

Сода – 0,5 ч.л.

Винний оцет – 1 ч.л.

Ванілін – на кінчику ножа

Варення (густе) – 300-450 г

Розтопити вершкове масло, охолодити. Всипати цукор, збити міксером. Ввести яйця та ванілін, перемішати.

Погасити соду у винному оцті й вилити в збиту суміш, перемішати. Додати борошно та замісити некруте тісто. Загорнути його в плівку й покласти на 1 годину в холодильник.

Приготувати роз’ємну форму. Дно форми застелити пергаментом.

Дістати тісто та розділити його на дві нерівні частини. Меншу частину тіста (приблизну третю частину) прибрати в холодильник.

Робочу поверхню трохи притрусити борошном і розкачати більшу частину тіста відповідно до діаметру форми. Акуратно перенести це коло в форму й руками розподілити тісто, зробивши невисокі бортики.

Зробити кілька проколів виделкою і рівномірно викласти густе варення.

Меншу частину тіста розкачати в пласт, нарізати на смужки.

Частину смужок викласти на верх пирога, зробивши решітку. А частину пустити на окантовку бортиків. Пиріг випікати у заздалегідь розігрітій до 200-220°C духовці близько 25 хвилин.

Пляцок “від Пані”

Борошно – 3 ст.

Маргарин – 250 г

Яйце куряче – 6 шт. (5 шт. – у тісто, 1 шт. – у начинку)

Сметана (15-20%) – 4 ст. л.

Цукор – 3 ст. (1 ст. – у тісто; 1,5 ст. – у білки, 0,5 ст. – у мак)

Розпушувач тіста – 1 ст. л.

Мак – 1 ст.

Крохмаль картопляний – 1 ст. л.

Кисіль (напівфабрикат, 90 грам) – 1 пачка

Масло вершкове (у крем) – 200 г + 1 ст.л. у мак

Молоко згущене (у крем) – 1 банка

Варення (краще кисле) – 1 ст.

Залити мак окропом, кип’ятити на слабкому вогні 15-20 хвилин, після чого відкинути на марлю, щоб стекла зайва рідина. Розтерти мак до білого кольору. Додати в нього 1 яйце, 0,5 склянки цукру, 1 ст.л. вершкового масла та 1 ст.л. крохмалю.

5 жовтків добре збити з 1 склянкою цукру, додати сметану, розм’якшений маргарин (250 г) і перемішати.

Борошно змішати з розпушувачем, додати яєчну суміш і швидко замісити тісто. Воно має бути липке. Покласти його в холодильник. 5 білків збити до стійкої піни, поступово додаючи 1,5 склянки цукру. Наприкінці збивання додати пачку сухого киселю.

Тісто розділити на дві частини. Одну викласти у квадратну форму, змащену маслом і застелену пергаментом. Змастити варенням, викласти купками макову начинку. Вільний простір заповнити збитими білками. Зверху можна посипати родзинками, горіхами, ягодами з варення.

Випікати при температурі приблизно 160°C, поки білки не стануть золотистого кольору. Всередині вони повинні залишатися м’якими.

Так само випекти другий корж. Приготування крему. Збити 200 г масла з 1 банкою згущеного молока. Можна додати для трохи коньяку та чайну ложку какао.

Змастити остиглі коржі кремом і скласти начинкою всередину. Змастити верх пирога тонким шаром крему й посипати крихтою (наприклад, від печива). Готовий пляцок покласти в холодильник на кілька годин. Потім дістати його, нарізати на шматочки і подавати до столу.

Джерело

Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward