Великий піст 2022: коли починається та що треба знати

event 13:28 Середа 23 Лютого 2022 БЛОГ

Великодній піст 2022-го року починається 7 березня і триватиме до 23 квітня. А вже 24 квітня 2022 року всі ми відзначатимемо – свято Великодня. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Дата початку Великого посту, як і дата Пасхи, суть якої у християн – святкування Воскресіння Христа, “плаваюча”, але тривалість його стабільна з року в рік, пише Рівне Медіа.

Як провести Великий піст? У чому суть Великого Пасхального посту?

Великий піст — це підготовка християн до найголовнішого свята — Пасхи, Воскресіння Христового. Це період внутрішнього духовного очищення та вдосконалення. Сенс посту — не в тому, щоб чогось не їсти, а у нашій концентрації на головному в житті. Тілесне постування допомагає зосередитися на внутрішньому світі: розібратися у цілях та цінностях, щиро покаятися та виправити свій шлях таким чином, щоб він вів до спасіння. Під час посту варто додати зусиль, щоб поглибити свої стосунки із Богом та людьми.

Хто може не тримати Великий (Великодній) піст?

Певні послаблення або повне скасування фізичного посту дозволяється тим категоріям людей, для яких постування може стати шкідливим. Це передусім діти, вагітні та матері, що годують, а також хворі, військові та люди, що займаються важкою фізичною працею. Якщо за медичними показаннями людині треба вживати молоко чи білкову їжу — вона може це робити. Є певні послаблення і для студентів: так, у духовних навчальних закладах під час Великого посту щосуботи та неділях дозволяють вживати рибу. З питаннями про благословення на послаблення посту можна звертатися до священника.

Проте, послаблення чи скасування фізичного аспекту посту не означає, що така людина може зовсім не постувати. Можна вживати, скажімо, за медичними показаннями молоко чи інші продукти, але постувати в іншому — обмежити себе у веселощах, телебаченні та інтернеті, менше проводити часу у соціальних мережах.

Читайте також: Гороскоп на березень 2022 року: що чекає на всі знаки Зодіаку наступного місяця

Як постувати дітям?

Діти можуть не дотримуватися посту, або трохи постувати вдома, а у школі їсте те, що там подають. Варто розповідати дітям про піст як про особливий період життя, час покаяння та очищення, час підготовки до Великодня. Хай вони бачать, як постують батьки. Краще не примушувати дітей постувати, а пропонувати їм це на власний розсуд. Примуси в релігійній сфері роблять протилежний ефект: підліток, якого в дитинстві примушували постувати чи ходити на довгі служби, може надовго відвернутися від церкви.

Чи можна вживати алкоголь під час Пасхального Посту?

Під час Великого посту церковний устав дозволяє вживати помірну кількість вина чи пива по суботах та неділях. У тій культурі, де склався наш устав, міцних напоїв не було зовсім, а вино обов’язково розводили наполовину водою. Тож, стосовно міцних напоїв кожен може вирішувати сам: чи зовсім відмовитися від них на термін посту, чи дозволити собі помірковано вживати у ті дні, коли за уставом дозволяється вино. А пам’ятати про поміркованість варто усім.

Чи можна їсти морепродукти в піст?

За грецьким звичаєм, морепродукти дозволяють вживати щосуботи та неділях. Проте у нашій країні деякі види морепродуктів вважаються делікатесами. А екзотичну їжу навряд чи можна вважати пісною. Згадаємо святого Іоанна Златоуста, який проповідував про те, що вартість пісного обіду має бути меншою за вартість скоромного — а різницю, каже він, треба віддати бідним.

А що про солодощі?

Це саме стосується також солодощів, серед яких можуть бути зовсім пісні за складом продуктів, але надто екзотичні та зовсім не пісні за ціною.

Піст та 8 березня?

Як поводити себе, коли 8 березня припадає на піст? Звичайно, подарувати жінці квіти — не гріх. Але що стосується веселощів та “корпоративів”, то під час посту це навряд чи доречно. Якщо склалося так, що ви не можете відмовити людям, з якими працюєте, то можна організувати стіл так, щоб він не був великим порушенням посту. Наприклад, можна замовити суші та легке біле вино. Це саме стосується і випадків, коли під час посту запрошують на день народження. Відмовою можна образити людину, і часом буває краще піти, але поводити себе стримано, ніж ставати у фарисейську позу.

Читайте також: Народні прикмети на 24 лютого: що не можна робити в цей день

Що читати під час Великого (Пасхального) посту?

За церковними богослужіннями впродовж Великого посту прочитуються три біблійні книги: Буття, Притчі та книга пророка Ісаї. Деякі духівники радять за час посту прочитати усі чотири Євангелія: від Матфея, Марка, Луки та Іоанна. Буде корисно прочитати будь-які книги зі складу Біблії, так щоб нарешті прочитати її повністю. Це корисно для розуму і для душі. Читати Святе Письмо треба не тільки з метою дізнатися про щось нове, але й для того, щоб скеровувати у вірному напрямку своє життя.

Крім Святого Письма, корисно читати і твори святих отців та сучасних християнських авторів. Серед розмаїття церковної літератури можна порекомендувати твори св. Іоанна Златоуста, авви Дорофея, Феофана Самітника, митрополита Антонія Сурозького.

Нарешті, може бути корисним і читання світської книги, але не розважальної, а, наприклад, чогось зі світової класики. Це допомагає берегти розум від суєти.

Як молитись під час Великого посту?

Трохи більше, ніж ви це робили раніше, та більш зосереджено. Можна, скажімо, кожного дня читати по кафізмі з Псалтирі. До звичайних молитов протягом буденних днів Великого посту додається молитва преподобного Єфрема Сиріна, яка у церкві повторюється на кожному богослужінні. На кожне прохання цієї молитви кладуть земний поклін.

Коли ходити до церкви?

Під час Великого посту треба додати зусиль для того, щоб прийти на сповідь та причаститися Тіла і Крові Христових. Не відкладайте це на останній тиждень. Якщо давно не сповідалися — краще прийти у суботу, а не в неділю, коли менше людей та у священика є можливість приділити вам більше уваги.

Для того, щоб відчути особливу, неповторну атмосферу “світлої печалі”, яку створюють великопісні богослужіння, треба прийти до церкви не тільки у суботу чи неділю, а у буденні дні. Богослужіння щосуботи і неділях під час Великого посту майже не відрізняється від звичайного. Якщо є можливість та дозволяє графік роботи, варто хоча б один раз прийти на Літургію Передосвячених Дарів. Тут також можна посповідатися та причаститися та разом із тим “зануритися” у трепетну та тиху красу великопісних буднів.

Стати автором!
Якщо Ви хочете вести свій блог на сайті Час-Дій, напишіть нам: [email protected]

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward