1000 ботів Третяка

event 19:04 Середа 18 Листопадаа 2020 РІВНЕ

Цього року передвиборча кампанія у Рівному запам’яталася не лише гігантськими бордами та нашестям кубів у всіх частинах міста, а й великою кількістю реклами в інтернеті. Безпрецедентним стало використання ще однієї із технологій у соціальних мережах. Зокрема, ботів, яких активно використовують для маніпуляцій підтримки того чи іншого кандидата.

Бот – це несправжній акаунт створений для поширення інформації, коментування, створенню дискусій. Мета ботів – формувати суспільну думку та управляти нею. 

Щоправда, боти бувають різні. У одних кандидатів це “плюшеві ведмедики”, які лише хвалять свого улюбленця, а в інших – агресивні “воїни”, які грубо висловлюють свою думку.

Втім, межі, які дозволено переходити ботам, принципово відрізняються у різних політсил.

До прикладу, щойно створені фейсбук-сторінки (*на скріншотах) одразу вступають у кілька десятків регіональних груп, куди пишуть коментарі в підтримку Олександра Третяка.

Натомість живі акаунти, використовують для протиставлення обох кандидатів. Вони вступають у дискусії із живими людьми, відомими персонами для того, щоб образити, залякати, перекрутити факти. Оперують недоведеними доказами опираючись на замовні статті. 

Зокрема, у певних групах чітко прослідковується підтримка конкретного кандидата. Саме під дописами у цих групах, нівелюється підтримка опонента, видаляють коментарі, блокують користувачів

Окрім цього, боти не лише залишають агресивні коментарі, а й активно голосують у різноманітних опитуваннях. Так, у численних пабліках за лічені хвилини голоси на підтримку кандидата від ЄС віддавали сотні акаунтів, сумарно набираючи понад 1000 голосів сумнівної підтримки. При цьому, до та після таких напливів, активність голосування зменшується у багато разів.

Це створює у користувачів ілюзію масової підтримки одного конкретного кандидата.

Ми можемо таке бачити на прикладі ОПИТУВАННЯ в одній із сторінок у фейсбуці.

 

 

Друзі, скоро в найкращому місті на землі другий тур місцевих виборів! Ви вже визначилися із кандидатом?

Нагадаємо, що…

Опубликовано Рівненщина 24/7 Понедельник, 2 ноября 2020 г.

З подібними сторінками, мережа Фейсбук бореться дуже ефективно. Втім ботоферми, часто маючи великі бюджети і просто створюють нові сторінки, на заміну старим, які блокує соцмережа. При цьому, фейсбук щомісяця блокує до одного мільйона фейкових акаунтів по всьому світу.

Читайте також: “Нова пошта” шукає 2,5 тисячі працівників: що пропонують

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward