Вирощуємо персик в Україні: коли садити дерево і як за ним доглядати

event 09:32 Четвер 19 Травня 2022 БЛОГ

Виростити смачний і соковитий персик можна навіть в Україні. Це досить примхлива культура, але при правильному догляді персик порадує вас соковитими і солодкими плодами, пише Уніан

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Висаджувати персик можна з кінця весни, коли встановиться стійка тепла погода. Для посадки можна купити готовий саджанець або виростити дерево з кісточки.

Коли садити персик

З посадкою персика не варто поспішати. Щоб рослина прижилася, потрібно почекати стійкої теплої погоди. Висаджувати персик можна в ті дати, коли вже немає заморозків, а температура не опускається нижче +10 градусів. Оптимальний час – середина або кінець травня. Садити дерево можна і восени, в кінці вересня-початку жовтня.

Де посадити персик

Персики – дуже сонцелюбні дерева. У затіненому місці саджанець може загинути. Також ця культура не любить вітер. Можна посадити персик за парканом, але так, щоб тінь від паркану не накривала дерево. Відстань між саджанцями має становити не менше 5 м.

Говорячи про грунт, персикам підійде суглинний грунт або чорнозем. Персик не варто садити поруч з вишнею, черешнею, грушею і волоським горіхом, оскільки у них спільні хвороби і шкідники.

Як садити персик у відкритий грунт

Перекопайте ділянку і підготуйте ями для посадки персика глибиною 50-60 см. Ями потрібно наповнити на третину золою, гноєм або субстратом. Полийте яму водою і встановіть довгий кілочок, який буде підтримувати дерево. Вставте саджанець, розправте коріння і засипте землею.

Якщо саджанець зовсім маленький – обріжте всі гілки, крім трьох найтовстіших. Після посадки деревце поливають двома відрами води. Землю навколо саджанця посипають тирсою, скошеною травою або старим листям. Надалі персик потрібно поливати мінімум раз на тиждень.

Догляд за персиком

Персик не любить заморозки. Якщо після посадки настали раптові морози або холодні ночі, персик можна замотати мішковиною, тканиною або картоном. Не використовуйте поліетилен, оскільки він не пропускає повітря.

До першого цвітіння дерево потрібно регулярно поливати – по 3 відра води мінімум раз на тиждень, якщо немає дощів. Після цвітіння дерево поливають менше, а після появи зелених плодів і до збору врожаю полив припиняють.

Коли на дереві з’являться перші персики, стовбур можна обробити препаратами від шкідників і хвороб. Якщо дерево захворіло, повторити обробку через тиждень.

Восени персик обрізають, видаляють хворі і сухі гілки. В середині осені в грунт вносять добрива або перегній. Перед зимівлею дерево обробляють від грибка і обмотують стовбур і крону агроволокном або мішковиною до весни.

Теги:
Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward