Вербна неділя 2021: коли святкуємо, звичаї та прикмети дня

event 11:29 Понеділок 19 Квітня 2021 ПОДІЇ

Це велике церковне свято присвячене урочистому входу Ісуса Христа в Єрусалим.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Вербна неділя – таку народну назву має велике церковне свято Вхід Господній в Єрусалим. У православ’ї воно входить до числа дванадесятих свят.

Вербна неділя у 2021 році – дата

Свято належить до перехідних, тобто щорічно відзначається в різні дати. Його дата залежить від дня святкування Великодня. Традиційно воно відзначається в шосту неділю Великого посту, рівно за тиждень до Світлого Христового Воскресіння.

У 2021 році це православне свято випадає на 25 квітня.

Що святкують у Вербну неділю: історія

Свято присвячене урочистому входу Ісуса Христа в Єрусалим. Відбулося це після того, як Христос воскресив праведного Лазаря й чутки про це диво поширилися багатьма містами.

У писанні сказано, що Ісус в’їжджав у місто верхи на ослі. Багато людей вийшли його зустрічати, вони обсипали шлях Христа квітами, пальмовими гілками й клали біля його ніг свій одяг. Так зустрічали лише царів. Але Ісус йшов до Єрусалиму не для земної влади, а на мученицьку смерть в ім’я спокутування гріхів людства.

Звичаї та традиції Вербної неділі

Підготовка до свята починається за декілька днів. Люди зрізають гілочки верби і ставлять вдома у воду, щоб вони розпустилися. Саме ними замінили пальмові гілки в тих країнах, де пальма не росте. Це єдине дерево, яке розпускається ранньою весною. До того ж у православних християн верба символізує чесноту, оновлення і нове життя.

Святкування Вербної неділі починається ввечері у суботу. У церквах проходять богослужіння та освячення верби. Ці гілки прийнято зберігати вдома цілий рік. Люди вірять, що освячена верба має велику захисну силу.

Існує також цікавий звичай, пов’язаний із вербовими гілочками. Так, люди злегка б’ють один одного вербними гілками і примовляють: “Не я б’ю – верба б’є, віднині за тиждень Великдень” або “Не я б’ю, верба б’є. Будь здоровий як вода і багатий як земля”. У такий спосіб християни нагадують один одному про наближення Великодня та бажають близькій людині здоров’я і добробуту.

Прикмети та повір’я на Вербну неділю

Якщо на Вербну неділю хороша погода – буде гарний урожай фруктів.

Вітряно у цей святковий день – до прохолодного літа. Несподівано вдарив мороз – цього року як ніколи вродить пшениця.

Аби вдома був достаток і благополуччя, цього дня потрібно посадити або пересадити кімнатну квітку. Якщо вона добре ростиме, то слід очікувати прибутку, а якщо зів’яне – готуватися до збитків.

Якщо дівчина хоче в найближчому році вийти заміж, то їй необхідно до світанку наламати гілок на молодий вербі, покласти їх біля ліжка й весь день думати про кохану людину.

Перед початком важливої справи слід з’їсти декілька бруньок верби, припасеної у Вербну неділю, – це допоможе залучити удачу.

Щоб отримати гарний урожай, початком сезону польових робіт слід увіткнути в землю гілочки верби.

Боязким і несміливим людям у Вербну неділю, прийшовши з церкви, слід убити в стіну кілочок з освяченої гілки верби – вона допоможе позбутися страхів, боягузтва і нерішучості.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Коли Трійця 2021 року в Україні: дата і значення свята

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward