Українські полярники показали своїх помічників: вони стежать за ними годинами

event 12:26 П’ятниця 17 Листопадаа 2023 КУРЙОЗИ

На станції “Академік Вернадському” показали своїх пернатих “помічників”. Про це йдеться на офіційній сторінці Національного антарктичного наукового центру у Facebook.

“Постійних помічників (ред. – на станції) мають представники лише двох професій. У кухаря це – черговий, а в озонометриста – сивка біла”, – зазначається у повідомленні.

За словами фахівців, ці маленькі птахи дуже полюбляють люк озонового офісу. Отвір розташований над спектрофотометром Добсона – приладом, за допомогою якого дослідники вимірюють рівень озону в атмосфері. Перед початком роботи озонометрист має відкрити люк, щоб на спектрофотометр потрапило сонячне світло.

“Інколи не минає й кількох хвилин, як “помічник” уже на місці. Й увесь час проведення вимірювання пильнує, щоб вчений все виконував правильно. Погодьтеся, дуже відповідальна робота”, – говорять полярники.

Читайте також: Запровадження нових соцпослуг обговорять з громадськістю: у Мінсоцполітики поділились планами

Сивки білі або, як їх називають на станції, футлярики загалом дуже допитливі. Вони мають кілька гнізд біля “Вернадського” й постійно цікавляться життям учасників експедицій, часто заглядаючи до них у вікна.

“Ці птахи перебувають у постійному пошуку їжі. Вони пробують “на дзьоб” усе, що трапляється, тож зимівники інколи жартують, що якби сивки були розміром, як страуси, то могли б з’їсти навіть якогось неуважного полярника. Але нам все ж пощастило, що футлярики невеликі”, – зауважують фахівці. 

Останні новини
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
Читати більше новинarrow_forward