Україна перейшла на зимовий час: як адаптуватися

event 10:35 Неділя 25 Жовтня 2020 ПОДІЇ

Переведення годинника на зимовий час 2020 року в Україні відбулося о 04:00 у ніч із 24 на 25 жовтня.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Так, стрілки потрібно було перевести на одну годину назад. В Україні перехід на зимовий час здійснюється відповідно до постанови Кабінету міністрів України №509 від 13.05.1996 “Про порядок обчислення часу на території України”.

Експерти рекомендували механічний годинник перевести вже ввечері перед сном, 24 жовтня, щоб прокинутися в неділю за новим часом. Що стосується електронних гаджетів – мобільних телефонів, планшетів, ноутбуків та інших – в основному вони переходять на зимовий час автоматично.

У вересні 2011 року постановою Верховної Ради переведення годинників на зимовий час було скасовано, однак 18 жовтня, після критичних виступів частини громадськості, парламент визнав згаданий документ таким, що втратив чинність.

Як відомо, автором ідеї переходу з літнього на зимовий час був учений, політик, дипломат, винахідник зі США Бенджамін Франклін. 1784 року він запропонував збільшити світловий день задля скорочення витрат на світло.

Що зараз

Україна все-таки може відмовитися від переведення годинників. Як повідомляється на офіційному сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, для цього відповідне рішення повинно бути прийняте в ЄС.

“У разі прийняття на законодавчому рівні в ЄС рішення про скасування переведення годинника і з метою гармонізації нашого законодавства до ЄС, буде запропоновано Кабінету міністрів України розглянути можливість відповідних змін у законодавстві України”, – йдеться в повідомленні.

За інформацією Мінекономіки, кожна країна ЄС повинна до квітня 2021 року визначитися, на якому часі вона залишиться: на літньому або зимовому.

Як пережити переведення годинників

Після переходу на зимовий час багато хто скаржиться на загальне погіршення самопочуття, порушення сну і зниження імунітету. Крім того, протягом тижня-двох після переведення годинників деякі можуть страждати від головних болів, нездужання, знесилення і депресивного настрою.

Щоб швидше адаптуватися до нового режиму, лікарі рекомендують кілька простих правил.

  • Скоригувати режим сну бажано за тиждень до переходу на зимовий час. Бажано лягати спати хоча б на 15 хвилин пізніше.
  • Режим дня також бажано скорегувати заздалегідь.
  • За один-два дні до переведення годинників бажано відмовитися від кави й алкогольних напоїв.
  • Рекомендується знизити фізичні навантаження за тиждень до і тиждень після переходу на зимовий час, щоб уникнути перевтоми.
  • На період адаптації медики рекомендують відмовитися від жирної їжі, їсти більше овочів і фруктів, пити більше води і трав’яного чаю.
  • Від використання гаджетів рекомендується відмовитися не менше, ніж за годину до сну.

Джерело: сайт Obozrevatel

Читайте також: Які бюлетені на виборах не зарахують: пояснення у фото

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward