У Кракові відкриється кав’ярня з українськими книжками

event 12:32 Четвер 13 Серпня 2020 У СВІТІ

В центрі Кракова, на вулиці Славковській (Sławkowska 28), наприкінці серпня – початку вересня планується відкриття кав’ярні, де можна буде купити українські книжки. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Про це розповіла Надія Мороз-Ольшанська, яка щороку організовує театральний фестиваль”Схід-Захід”, а зараз долучилася до ініціативи створення літературного місця на мапі Кракова.

Коментар: “Ми співпрацюємо з осередком соціальної економіки. Плануємо в цьому місці організовувати якнайбільше соціально-культурних, інтеграційних проєктів. Восени тут, в кав’ярні, у нас буде кілька читань п’єс українських авторів у виконанні польських акторів – реальні, живі, на які можна прийти, послухати й подивитись”, – розповідає Ольга.

Зараз у приміщенні закінчується ремонт. Кав’ярня-книгарня “Nić” (“Нитка”) буде діяти в кам’яниці “Цеху кравців Кракова”, яка на час підготовки приміщення не бере гроші за оренду. 

Проєкт буде працювати як соціальне підприємство при фонді “Активна інтеграція”. Активісти намагатимуться отримати фінансову підтримку від Малопольського осередку підтримки соціальної економіки (MOWES). В закладі будуть працювати особи, яким загрожує виключення з суспільства, – люди віком до 30 років, які шукають роботу, але не мають досвіду.

Ініціатори фонду “Активна інтеграція” закінчують офіційну реєстрацію організації та решту завдань, пов’язаних з відкриттям кав’ярні-книгарні. Діяльність фонду буде направлена на інтеграційні проєкти для різних людей, не тільки для українців. 

Українська тема буде присутня, тому що один із засновників – українець Микола Ганюшкін. За першою освітою він еколог, за другою – культурознавець. Його напарник – поляк Якуб Матушевський, філософ-культуролог, а також хореограф аргентинського танго. В команді фонду також брат Миколи – Олександр, за освітою художник-кераміст, та Надія Мороз-Ольшанська, режисерка, директорка Міжнародного фестивалю українського театру «Схід-Захід», президентка Фонду масових видовищ.

Коментар: “Наша мистецька та ініціативна група повстала у 2015 році як співпраця під час проєктів, які організовував і організовує Фонд масових видовищ Микола та Якуб вирішили створити щось іще, оригінальне, власне. Завжди легше співпрацювати, коли кілька організацій діють разом, тоді ми можемо спільно творити щось більше”, – додає Надія.

Брати Ганюшкіни зараз працюють у сфері гастрономії. Для них цей досвід є великою перевагою, адже вони вже знають як найкраще організувати кав’ярню. Активісти наголошують, що дане місце буде соціальним проєктом. Навіть зараз всі роботи ведуться власними силами: від ремонту до планування подій.

Приміщення кав’ярні невелике – на 6-8 столиків, але поруч – велике подвір’я. На зиму з нього планують зробити зимовий садок.

Коментар: “Хочемо зробити це місце кольоровим, цікавим. У нас амбітні плани на наступний рік. На подвір’ї в нас величезна стіна, розміром 20 на 10 метрів – плануємо зробити на ній мурал. Ми не боїмося роботи, тому із запалом підходимо до всього. Хочемо організовувати проєкти обміну культурним і суспільним досвідом серед молоді. Тобто ми не обмежуємось тільки Краковом. Я думаю, що після першого півріччя спробуємо розробити онлайн-пропозицію для замовлення книжок з України”, – підсумовує активістка.

Джерело: сайт газети “Наше слово”

Читайте також: Україна припиняє культурне співробітництво з Росією

Теги:
Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward