Церковне свято 6 квітня: важливі події в православ’ї, прикмети і заборони дня

event 09:43 Середа 06 Квітня 2022 БЛОГ
погода

Яке православне свято 6 квітня відзначають християни і про що молитися святим у цей день – дізнайтеся у матеріалі.

Перевірені та актуальні новини з фронту БАЙРАКТАР NEWS.

Деталі: Святий Артемон був родом з міста Селевкії, де отримав гарне виховання і освіту. Він був сучасником святих апостолів, які проповідували вчення Христа. У той день, коли апостол Павло прийшов в місто, Артемон вже був славний своїми справами і благочестивими думками. Саме тому святий Павло призначив його вчителем для людей і висвятив у єпископи Селевкії, пише Уніан.

Артемон прийняв цей дар, став помічником і порадником для всіх нужденних, керував своєю паствою і вів доброчесний спосіб життя. Помер у глибокій старості.

На честь пам’яті святого сьогодні відзначається народне свято 6 квітня – Артемон – Дері полоз.

Православне свято 6 квітня – день пам’яті мучеників Стефана і Петра казанських

Стефан і Петро жили в XVI столітті в Казані, були татарами, але звернулися до Христа. Стефан страждав від хвороби ніг і, з’явившись до протоієрея, сказав, що якщо отримає зцілення – увірує в Спасителя. Хвороба відступила, тоді Стефан заявив, що буде молитися Господу і готовий винести будь-які страждання, заподіяні татарами, за зречення від помилкової віри. 

Так і вийшло – через деякий час був убитий іновірцями. Та ж доля спіткала і Петра – його вмовляли відмовитися від Христа, але він був непохитний, і після довгих тортур святого позбавили життя.

Прикмети 6 квітня

  • різке потепління – чекати, що вдарять морози, але будуть вони недовгими;
  • якщо вивісити в ніч з 6 на 7 квітня мокрий рушник, а до ранку він висохне – урожай буде багатим;
  • сніг пішов 6 квітня – вродить гречка;
  • роса вранці – до хорошого врожаю проса.

Що сьогодні не можна робити

Церква суворо забороняє в цей день лихословити, лаятися і дозволяти собі думати погано про кого-небудь. Ображати людей і тварин категорично заборонено. Слов’яни в цю дату ніколи не працювали після обіду – вважали це поганою прикметою.

Що можна робити 6 квітня

На наступний день після Артемія віруючі відзначають Благовіщення – велике церковне свято, коли нічого робити не можна. Саме тому з раннього ранку і до обіду люди здавна намагалися виконати всі свої домашні клопоти. Ті, хто займається городом, йшли до церкви, щоб освятити насіння – така розсада дає більше врожаю.

Також в цю дату християни проводили обряди вигнання нечистих сил. Для того, щоб це зробити, потрібно розпалити багаття, підпалити палицю і обійти з нею навколо будинку за годинниковою стрілкою. Робити це потрібно ввечері, тоді злі духи обійдуть стороною ваше житло.

Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward