Трійця 2021 — дата, традиції і значення свята

event 14:20 Середа 12 Травня 2021 Суспільство
Трійця 2021

День Святої Трійці (Трійця 2021) — це одне з головних свят для християн, яке західні та східні церкви відзначають у неділю.

Детальніше про це розповідає Час-Дій

Попри існуючу прив’язку свята до недільного дня, його дата визначається щороку в залежності від дати Великодня. Так, у 2021 році Трійцю відзначать:

23 травня — в усіх західних літургійних церквах

20 червня — у східних церквах (Православ’ї).

В Україні до православного свята Трійці приєднується додатковий вихідний — понеділок 21 червня, який також є Днем Святого Духа.

Всюди День Святої Трійці вважається найважливішим святом. У римському літургійному календарі в нього найвищий статус — торжества, а у православному свято відноситься до двунадесятих — найважливіших після Великодня.

Що таке День Святої Трійці

У цей день християни згадують події, описані у Новому Завіті, в книзі Діянь апостолів. Згідно з сюжетом, описаним у ній, на п’ятдесятий день після воскресіння Ісуса Христа (і десятий після його вознесіння) апостоли перебували у Сіонській світлиці (тому самому місці, де відбувалася Таємна вечеря), коли сталося зішестя на них Святого Духа. Таким чином, віруючі достеменно дізналися про триєдність Бога.

Апостоли стали говорити різними мовами і говірками, яких до цього не знали, тому цю подію пов’язують з історією про Вавилонську вежу, вважаючи, що з моменту П’ятидесятниці християни стали єдиними, на противагу старозавітному сюжету, і створили Церкву.

Народні традиції

У слов’ян свято Трійці було останнім святом весняного календаря, а всі наступні відносилися до літа. Тиждень перед Трійцею називався Семицьким, а після — Русальним. З торжеством пов’язано безліч дівочих обрядів, тому що день асоціювався з розквітом природи, проводами весни і зустріччю літа.

Дівчата влаштовували гуляння, ворожили на судженого , завивали вінки з листя і квітів. На Трійцю поминали померлих, вважаючи, що їх душі приходять до своїх рідних.

В Україні було поширене повір’я, що саме на Трійцю Бог створив землю і засіяв її рослинами, тому люди збирали лікарські трави, вірячи, що вони мають особливу силу. У кожному будинку до Трійці робили велике прибирання, пекли короваї та пироги.

Вважалося, що після Трійці русалки виходять з води і ховаються до колодязів, тому люди намагалися не ходити в ліс і до водойм поодинці, а священики приходили освятити криницю у кожному будинку.

Навіщо на Трійцю розкладають траву

До сьогоднішнього дня зберігається традиція вистилати підлогу у храмі і в будинках віруючих зеленню — свіжоскошеною травою і зеленим гіллям. Це робиться у пам’ять про старозавітні рослинні дари Богові до свята Шавуот, а також звичай пов’язаний з народними проводами весни.

Джерело: сайт НВ

Читайте також: В Україну насувається потужний циклон: прогноз синоптика

Автор:
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward