Стало відомо, чи очікувати посуху в Україні

event 17:23 Четвер 17 Червня 2021 ПОДІЇ

Погодні умови дуже сприятливі для розвитку ранніх зернових культур, на території України практично немає площ, яким загрожує посуха. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Про це повідомила керівниця агрометеорологічного відділу Гідрометцентру України Тетяна Адаменко агентству.

Коментар: Якщо не зважати на локальні проблеми на кшталт граду або підтоплень, то ситуація дуже хороша, в землі прекрасний ресурс вологи. Практично немає площ, яким загрожує посуха, що в останнє десятиліття для України незвично“, – зазначила метеорологиня.

Вона уточнила, що наразі зарано оцінювати вплив погодних умов на врожайність зернових культур, оскільки їхня вегетація лише розпочалася.

За словами Адаменко, в Україні завершується період інтенсивних дощів (особливо сильних на півдні та південному сході країни), і 17-19 червня відбудеться зміна синоптичних процесів до періоду високих температур у денний і нічний час.

Вона уточнила, що в південних областях розпочалося визрівання озимого ячменю, для якого наявна кількість вологи в ґрунті може бути надмірною, але поки що передчасно говорити про суттєвий вплив цього чинника на його врожай. При цьому для розвитку на всій території України ключових експортних культур – кукурудзи та соняшнику – наразі достатньо і вологи, і тепла.

Керівниця агрометеорологічного відділу назвала низьку температуру повітря основним стримувальним чинником розвитку плодоовочевих культур, відзначивши недостатність даних про їхній стан у держструктури, оскільки вони вирощуються переважно в невеликих приватних господарствах.

Коментар: Стримувальним чинником для плодоовочевих культур також є кількість тепла. Зниження температури вночі до 5-7 градусів за Цельсієм, а подекуди – й до 1 градуса за Цельсієм призводило до завмирання ростових процесів і припинення їхньої активної вегетації“, – повідомила Адаменко.

За її даними, після завершення періоду інтенсивних дощів цього тижня для плодоовочевої продукції встановиться оптимальний режим розвитку.

Джерело: сайт Агро Новини

Читайте також: В Україну йде справжня спека: прогноз синоптика

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward