“Щоб бути здоровим”: вчені розповіли, як часто варто бачитися з друзями й рідними

event 00:47 П’ятниця 16 Жовтня 2020 ПОДІЇ

Спілкування з друзями та родиною один раз на місяць покращує самопочуття людини та тривалість життя. А якщо робити це частіше, то здоров’я може погіршитись.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Про це йдеться у статті, опублікованій у журналі Social Psychological and Personality Science.

Нідерландські дослідники Ольга Ставрова і Доннінг Рен проаналізували дані двох європейських опитувань. Зокрема, Європейського соціального опитування, де респонденти розповідали про свої погляди, цінності та поведінку і Німецького соціально-економічного дослідження щодо тривалості і якості життя європейців.

Учасники відповідали на питання, як часто вони спілкуються з друзями та своїми знайомими, і оцінювали своє самопочуття за 5-бальною шкалою — від дуже хорошого до дуже поганого. 

З’ясувалося, що спілкування один раз на місяць поліпшує здоров’я, а більш часте — впливає нейтрально або може призвести до погіршення самопочуття. Що цікаво, спілкування з членами родини щодня впливає на самопочуття так само погано, як і відсутність будь-яких контактів взагалі.

Як вважають вчені, людині важливо побути на самоті, щоб впоратися з емоціями, також часте спілкування може не приносити користі та сприйматися людиною як стрес.

Родина чи друзі?

Американські дослідники змогли встановити, наскільки люди відчували себе щасливими під час спілкування з друзями, партнером чи дітьми. Вищим рівень щастя виявився під час проведення часу з друзями. 

Згідно з тим же дослідженням, 65% проведеного з друзями часу пов’язане зі спілкуванням. У випадку з партнером і дітьми це 28%. Водночас учасники, як правило, позитивно відгукувалися про спілкування зі своєю сім’єю, якщо в ці моменти не йшлося про побутові обов’язки.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: Важкі ковдри допомагають у боротьбі з безсонням – дослідження

Теги:
Останні новини
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward