Протести в Білорусі: останні новини та що відомо (фото, відео)

event 10:45 Вівторок 11 Серпня 2020 У СВІТІ

У Білорусі настав другий день після виборів президента, у результати яких відмовилися вірити тисячі жителів країни. Це спричинило масштабні акції протесту, що почалися в Мінську та інших містах ввечері 9 серпня, а продовжилися вже наступного вечора. Влада скористалася силовим сценарієм і почала жорсткий розгін протестувальників.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Ситуація в Мінську 10-11 серпня

У вечір понеділка, тисячі жителів Мінську вийшли на вулиці, аби показати своє обурення перемогою Олександра Лукашенка на президентських виборах. Протести в понеділок дещо відрізнялись від того що був напередодні. Перш за все тим що проводилися вони в кількох локаціях одночасно і з залученням великої кількості людей. Це робилося для того щоб ввести в оману силовиків, які готувалися до мітингів в центрі столиці.

У цей день, особлива роль була відведена автомобілістам. Саме вони блокували основні магістралі міста з допомогою особистого транспорту, перегороджуючи тим самим дорогу міліції і спецназу. Зазначимо, в понеділок на вулицях Мінська було помічено військовий спецназ, який вів вогонь по протестувальниках

Затримання протестувальників продовжилися в понеділок. Активісти нерідко намагалися відбити затриманих у силовиків, але це виходило вкрай рідко. Затримання супроводжувалися жорсткими побиттями, в тому числі дітей та жінок.

Поранені учасники протестів

Сутички активістів та правоохоронців призводили до поранень в обох таборах. Часом діставалося і людям, які не належать до таборів протистояння. Наприклад, в Мінську в ніч на 11 серпня постраждав водій міського автобуса, який стояв неподалік від епіцентру. Чоловіка було поранено в спину, його забрала “швидка”.

Постраждав водій автобуса / TUT.by

Крім того, через використання спецназом світлошумових гранат пошкоджено, як мінімум, два мінських тролейбуси. Не обійшлося в цей вечір без курйозів: в одному з випадків спецназівець переплутав міський автобус з автозаком і почав тягти затриманого не туди. Серед постраждалих в ході протестів є і журналісти.

Після півночі градус напруги традиційно почав спадати, протестуючих відтіснили від основних точок збору, частину було затримано. Інші ж розійшлися з планами знову зібратися ввечері 11 серпня.

Загиблі в протестах

Перший демонстрант загинув під колесами автозака, другого учасника акції до смерті забили бійці ОМОНу. Щодо третього постраждалого – то він помер після вибуху гранати. Про це інформує NEXTA. Ці всі люди буцімто померли ще 9 серпня.

Втім наступного дня журналісти змогли зв’язатися з мітингарем, що “загинув” під колесами автозака. Він травмований, але живий. Міністерство внутрішніх справ Білорусі підтвердило лише одну жертву.

Щодо загиблого в МВС розповіли, що він буцімто випадково сам себе підірвав. Коли протестувальники будували барикади, а ОМОН їм заважав, чоловік хотів кинути вибуховий пристрій, але той вибухнув у його руці.

На проспекті Машерова у Мінську сталася кривава сутичка

Ситуація в інших містах країни 

Особливістю нинішніх мітингів в Білорусі є те, що вони проходять не тільки в столиці, а й практично у всіх куточках країни. Дії силовиків практично скрізь однакові – затримання, арешти та побиття. Втім, в Бресті вчора сталася незвичайна ситуація – один з військовослужбовців відмовився бити містян. “Я нікого не вдарю”, – цитує бійця телеграм-канал Nexta. Після цього машини з силовиками поїхали.

Мінськ

Ввечері 10 серпня на вулиці Кальварійській стріляли у групу ЗМІ. Медійники були у спеціальних жилетах та з відповідною знімальною технікою. Однак це ніяк не спинило спецпризначенців. Групу обстріляли буквально впритул. У ногу поранили журналістку “Нашої Ниви” Наталю Лубневську, її госпіталізували.

Поблизу станції метро “Пушкінська” зібралися тисячі людей, які рухалися щільним натовпом із транспарантами і прапорами. Там навіть почали будувати барикади. Чотири смугу руху було перекрито автівками: водії спинялися і виходили з машин, створюючи затори. Таким чином вони не давали проїзду військовій техніці.

Силовики залучили увесь арсенал зброї попередньо дня: протестувальників обстрілювали гумовими кулями, обкидували світлошумовими гранатами і просто били кийками. Кадри свавілля силовиків просто завалили інтернет.

Зачистка мітингувальників почалася приблизно о 3 ночі. Окрім традиційної сили, силовики ще й застосовували зброю, водомети та автозаки. З допомогою останніх вони руйнували барикади, які збудували мітингарі. 

Брест

У Бресті ситуація – дуже напружена. За словами очевидців, протестувальники цього разу були налаштованими не так мирно, як попереднього дня. Там тривали сутички із силовиками. Люди трощили лавиці місцевого парку та кидалися уламками у силовиків. Ті своєю чергою застосовували кийки, гранати та кулі.

Гродно 

У Гродно люди масово зібралися біля місцевої філармонії. Туди ж під’їхали й автозаки. Повідомляється, що один із них збив протестувальника. Окрім того, за інформацією з телеграм-каналів, проти людей у Гродно використали сльозогінний газ.

Гомель

У Гомелі люди теж піднялися на протест, їх було багато та вони скандували гасло: “Віримо, можемо, переможемо!”

Коли ОМОН підігнав автозаки, то люди почали скандувати “Живе Білорусь!” Також протестувальники закликали силовиків опустити щити. Ті ж у відповідь волали: “Розходимось!”.

Могильов

У Могильові ще вдень силовики перекрили весь центр. Силовиків там у кілька разів більше, аніж було попереднього дня.

ОМОНівці у Могильові / Фото з соцмереж

Мозир

ОМОН на площі Леніна у Мозирі кидав у людей світлошумові гранати. Натомість протестувальники гукали їм у відповідь: “Зрадники”.

Люди, зі свого боку, зводили живі барикади та намагалися прогнати силовиків.

Барановичі

У цьому білоруському місті ОМОНівці відкрили стрілянину по протестувальниках гумовими кулями. Люди втікали, але невдовзі повернулися у ще більшій кількості.

Страйк у Білорусі

На сьогодні в країні запланували проведення масштабного страйку. Його ініціатори страйку мають намір домогтися виконання наступних пунктів: 

  • Визнання Світлани Тихановської новим президентом Республіки Білорусь.
  • Звільнення всіх політичних ув’язнених.
  • Проведення нових чесних виборів.

Тихановська покинула Білорусь

Основний конкурент Лукашенко на виборах Світлана Тихановська знаходиться в сусідній Литві, про що сьогодні повідомив глава МЗС цієї країни Лінас Лінкявічюс. “Світлана Тихановська в безпеці. Вона в Литві”, – написав він. Причина такого вчинку поки невідома – в штабі політика цю інформацію поки не коментували.

Фоторепортаж

Читайте також: Куди звозять техніку і де розганяють мітингувальників: протести в Білорусі показали на карті

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward