Пасха 2021: як правильно відзначати, що не можна робити у свято

event 10:55 Середа 28 Квітня 2021 ПОДІЇ

Великдень, або Світле Христове Воскресіння – головна подія року для православних християн і найбільше церковне свято.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Коли Великдень 2021 – дата

Свято Світлого Христового Воскресіння є перехідним, тобто кожного року відзначається у різні дні. У 2021 році воно припадає на 2 травня.

День Великодня є офіційним вихідним. Оскільки він завжди відзначається у неділю, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тому з урахуванням іншого свята на початку травня цього року українці отримають декілька днів поспіль для відпочинку.

Як правильно святкувати Великдень

Великдень – це дуже важливе і масштабне релігійне свято, що символізує воскресіння Ісуса Христа з мертвих. Син Божий прийняв смерть за гріхи людей та спасіння їх від страшних бід.

Підготовка до Великодня розпочинається заздалегідь. Цьому радісному святу передує суворий Великий піст, який, крім передбачених обмежень у харчуванні, є періодом відмови від мирських справ і спілкування з Богом.

Безпосередньо святкування Світлого Воскресіння Христового розпочинається зі святкового богослужіння, яке відбувається у ніч на Великдень.

У храмах парафіяни освячують різноманітні смаколики. Обов’язково у великодніх кошиках повинні бути головні символи свята – паски, писанки та крашанки. Ними та іншими наїдками, серед яких і заборонені на період посту м’ясні страви, віряни розговляються великоднього ранку.

Що не можна робити на Великдень

У свято Світлого Христового Воскресіння не рекомендується працювати. У сам Великдень та наступні декілька днів не можна займатися прибиранням, пранням, прасуванням, шиттям та іншою важкою домашньою роботою.

Не можна цього дня сумувати, сваритися, сперечатися, ображатися, лихословити або засуджувати будь-кого іншого.

Велике церковне свято – не привід зловживати алкоголем. Дозволяється лише помірне споживання міцного напою, зокрема вина. Помірність стосується й розговіння.

Заборонено викидати освячені залишки їжі зі святкового столу, наприклад, шкаралупу від писанок і крашанок або крихти від пасок. Їх краще спалити, закопати чи віддати птахам та тваринам.

Не варто цього дня йти на цвинтар, адже Великдень – радісне свято, коли люди мають веселитися, а не сумувати. Натомість потрібно бути в храмі, а могили рідних відвідати у призначені для цього поминальні дні.

На Світлому тижні, тобто починаючи з самого свята та у шість наступних днів, вся увага церковного життя зосереджена на Великодні. Традиційно не здійснюється в цей період таїнство вінчання.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Вихідні і свята у травні 2021: календар робочих і вихідних днів в Україні на Великдень

Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward