Новий вид інсуліну достатньо вводити лише раз на тиждень – вчені

event 17:00 Субота 26 Вересня 2020 ПОДІЇ

Медична компанія Novo Nordisk повідомила про успішне завершення другої фази випробувань нових ліків, які покликані замінити звичайний інсулін при лікуванні діабету другого типу.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Препарат отримав назву “інсуліновий ікодек” і відрізняється тим, що після ін’єкції поступово надходить в організм в рівних дозах протягом семи днів. І тому замість утомливих щоденних ін’єкцій можна буде вводити ліки лише раз на тиждень.

Інсуліновий ікодек є вагомим досягненням біохіміків. По-перше, сама молекула інсуліну модифікована і ферментативна деградація їй більше не загрожує. По-друге, ікодек адаптований для зв’язку з альбуміном печінки, і цей зв’язок вберігає його від швидкого розчинення. Як наслідок, одна ін’єкція гарантовано забезпечує організм інсуліном протягом тривалого періоду.

Клінічні випробування під час другої фази, коли ікодек вводили 247 пацієнтам з діабетом другого типу протягом 26 тижнів, показали повний успіх концепції. Пацієнти не помітили, що отримували в тиждень шість ін’єкцій плацебо і тільки одну ікодека, а лікарі не знайшли різниці в результатах з контрольною групою, що одержувала щоденні уколи. Третя стадія випробувань почнеться вже в цьому році.

Головна перевага ікодека в порівнянні зі звичайними інсуліновими ін’єкціями – в організації процесу. Молоді ніколи, люди похилого віку плутають ліки, у дорослих багато турбот – необхідність контролювати свій стан і робити ін’єкції щодня занадто стомлює. Але якщо є можливість отримати всього один укол в тиждень, це істотно спрощує життя пацієнтів і роботу тих, хто за ними доглядає. Та й ризик помилки істотно менший, якщо потрібно зробити всього один укол, а не сім.

Джерело: сайт Techcult

Читайте також: Стало відомо, скільки тестів на COVID-19 провели на Рівненщині за увесь період пандемії

Теги:
Останні новини
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward